X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Producătorii moldoveni de conserve: Nimeni nu vrea să dea faliment

2 dec. 2014,, 16:25   Economie
3284 2
Foto: noi.md
„Sperăm că Rosselihoznadzor va iniţia curînd eliberarea certificatelor pentru produsele companiei noastre. Vom fi nevoiţi să activăm cu pierderi, dar totuşi este mai bine aşa, decît să păstrăm la depozite conservele cu termen restrîns de valabilitate”, a comunicat pentru NOI.md directorul general al I.C.S. S.A. „NATUR BRAVO”, Vadim Scorobogatico.

Interlocutorul a precizat că împreună cu cerere ei au depus la laboratorul Rosselihoznadzor mostrele produselor sale şi speră la un aviz pozitiv cît mai rapid din partea acestei instituţii. Potrivi lui, deja există precedente pentru unele întreprinderi moldoveneşti.

„Totodată, vom fi nevoiţi să livrăm conserve pe piaţa rusă deja cu o taxă vamală de 10-12 la sută, ceea ce este, la propriu, fatal pentru ramura dată. Însă altă ieşire nu este: atunci cînd se adună dobînda la credite bancare şi este destul de real să fii deconectat de la gaz şi energie electrică, totuşi e mai bine să vinzi cu pierderi,dar să nu falimentezi. Sperăm că în Europa totuşi va creşte preţul la sucul concentrat, ceea ce ne va permite să ne acoperim pierderile. În mare măsură ne-ar putea favoriza deprecierea rublei ruse. Noi deja am transferat toate preţurile cu partenerii noştri în dolari şi euro”, a relatat conducătorul fabricii.

În opinia lui, „o susţinere considerabilă pentru ramură ar putea fi un credit special pe termen lung cu o dobîndă mică, acordat de Banca Naţională a Moldovei, cu rate restrictive pentru bănci comerciale. Acest fapt ne-ar permite să ne achităm cu creditorii şi furnizorii de energie electrică, precum şi să ne pregătim pentru noul sezon de prelucrare. Statul nu are nevoie de criză a ramurii de prelucrare, deoarece consecinţele vor fi dezastruoase şi pentru producători”, a specificat antreprenorul.

„Ministrul Agriculturii Vasile Bumacov i-a susţinut pe producătorii de conserve şi a înregistrat la Prim-Ministru o scrisoare specială cu solicitarea unui astfel de credit. Ei bine, acum aşteptăm răspunsul Guvernului”, a conchis Scorobogatico.

Potrivit Asociaţiei Producătorilor de Conserve, la data de 1 august 2014 în republică au fost produse circa 28 de tone de conserve în valoare de 287 de milioane de lei – echivalente cu 33 de mii de metri pătrat de suprafeţe de depozit sau 564 de vagoane. Majoritatea produselor finite, destinate exportului pe piaţa rusă, se află în depozite. În acest sezon de prelucrare au fost exportate cel mult 5 la sută din cele 35 de milioane de borcane cu mazăre verde, în valoare totală de 195 de milioane de lei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?