X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Limba ucraineană trebuie să rămînă singura limbă de stat

28 noi. 2014,, 14:35   Externe
2851 3
Foto: ruvr.ru
Limba ucraineană trebuie să rămînă singura limbă de stat în Ucraina, a declarat joi, la Kiev, președintele țării Petro Poroșenko, în cadrul primei reuniuni a noului parlament (Rada Supremă) rezultat în urma alegerilor din 26 octombrie, relatează Ria Novosti.

'Ucraineana ca singura limba de stat reprezintă un factor extrem de important în consolidarea societății și a statului', a indicat Poroșenko în mesajul său către parlament.

În același timp, descentralizarea Ucrainei și adoptarea unor legi corespunzătoare 'oferă posibilități uimitoare, ținînd cont de particularitățile regionale', inclusiv în materie de limbă, religie și tradiții, adăugat șeful statului ucrainean.

Parlamentul ucrainean a abolit în luna februarie — în urma reconfigurării sale după mișcarea de contestare a regimului președintelui Viktor Ianukovici — o lege din 2012 care permitea utilizarea oficială a limbilor regionale în instituțiile publice locale, în cazul în care 10% din totalul populației dintr-un teritoriu vorbește o limbă minoritară. Ca un efect al acestei legi, limba rusă devenise limbă regională aproape în 13 din cele 27 de subdiviziuni administrative, inclusiv în capitala Kiev. Această decizie a fost pretextul pentru declanșarea insurecției proruse în sud-estul Ucrainei, după venirea noii puteri prooccidentale la Kiev.

La 15 aprilie, noile autorități ucrainene au lansat o operațiune specială împotriva separatiștilor înarmați. Ostilitățile continuă și astăzi, în pofida armistițiului din 5 septembrie de la Minsk. Potrivit ONU, peste 4.300 de persoane au fost ucise și aproximativ 10.000 au fost rănite printre civili în confruntările din estul Ucrainei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?