Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Robert Pszczel: NATO nu dorește o confruntare cu Rusia

28 noi. 2014,, 14:33   Externe
3172 11
Foto: ruvr.ru
Corespondentul Agenției Informaționale Rossiya Segodnya a discutat cu directorul Biroului Informațional al NATO de la Moscova, Robert Pszczel despre politica NATO față de Rusia, ce așteaptă NATO de la Rusia și perspectivele relațiilor dintre Rusia și NATO.

Propunem atenției dumneavoastră fragmente ale acestei discuții.

Corespondent: Domnule Pszczel o întrebare concretă despre Rusia și NATO. În legătură că schimbările politice, ce acțiuni așteaptă NATO de la Rusia? Ne puteți explica aceasta prin pași concreți, dacă asemenea pași există sau acesta este un plan abstract?

Robert Pszczel: NATO nu este o organizație abstractă, noi încercăm întotdeauna să fim foarte concreți și despre aceasta s-a vorbit de multe ori. Din păcate, în mass-media locale se vorbește foarte rar despre aceasta. Dacă ne vom referi la situația din Ucraina de Est, aici este vorba despre granița dintre Ucraina și Rusia, care din punctul de vedere al Rusiei a existat formal, acolo există o trecere liberă pentru oameni, bani, arme și militari și acest lucru evident nu numai că nu este legal, dar și schimbă situația din Ucraina de Est. Acest lucru nu ajută la punerea în aplicare a acordului de la Minsk, ci dimpotrivă. Lucrul principal și dorința concretă este ca Rusia să înceteze să susțină din punct de vedere militar pe separatiștii din Ucraina de Est.

Corespondent: NATO planifică să amplaseze tancuri în țările baltice, de exemplu în Letonia, nu-i așa? Puteți comenta aceste planuri?

Robert Pszczel: Dar de ce vorbiți numai despre tancuri? (rîde)

Corespondent: Haideți să vorbim nu numai despre tancuri!

Robert Pszczel: În limbajul NATO așa ceva se numește „plan de acțiuni în vederea creșterii pregătirii” și el a fost adoptat la Newport la începutul lunii septembrie. Dacă vorbim despre Europa de Est, acesta este unul din răspunsurile la acțiunile Rusiei. În primul rînd, acești pași coincid cu principalul mandat al NATO – apărarea colectivă, în al doilea rînd aceste planuri sînt transparente, în al treilea rînd ele nu încalcă acordurile noastre, dacă ne referim la Actul Fondator din anul 1997. Pe scurt, este vorba de existența unor elemente militare ale altor țări NATO pe teritoriul Europei de Est, se poate vorbi despre avioane, tancuri, aplicații mari și așa mai departe. Toate aceste mijloace au un caracter defensiv. Noi respectăm promisiunile noastre, din păcate folosind forța în Ucraina, Rusia nu a făcut acest lucru. Doresc să vă reamintesc că noi nu sîntem pregătiți pentru a amplasa permanent forțele militare, aici este vorba despre amplasarea elementelor pe bază de rotație, acest lucru are loc însă nu pe bază permanentă.

Corespondent: Noi am vorbit despre ce anume așteaptă NATO de la Rusia, ce trebuie să facă Rusia după părerea NATO. Vă aflați în Rusia, la Moscova vedeți realitatea și vă rugăm să ne spuneți cum arată după părerea dumneavoastră perspectivele dezvoltării relațiilor noastre?

Robert Pszczel: În primul rînd, în ce privește situația, aici nu totul este în regulă. Aceasta este una din cele mai mari dacă nu și cea mai mare criză din relațiile dintre NATO și Rusia și nu numai dintre NATO și Rusia de la încheierea Războiului Rece. Acesta este un fapt. Al doilea, mă aflu și lucrez la Moscova, citesc mass-media rusești și dacă cineva dorește să tragă o concluzie logică în baza a ceea ce se spune despre NATO și Rusia, atunci se poate spune că toate acestea sută la sută nu au nici o speranță. Deoarece NATO este prezentată ca o amenințare teribilă, o fiară care nu face nimic altceva decît încearcă să aducă prejudicii Rusiei, evident lucrurile nu stau așa. De ce m-am referit la teme antiNATO și chiar antioccidentale, ele împiedică nu numai situația actuală, dar și reduc șansele de a obține o evoluție promițătoare a evenimentelor. Deoarece dacă cineva prezintă permanent cealaltă parte ca o caricatură, acest lucru complică relațiile. Ar fi de dorit ca această formă de comportament că înceteze.

Eu sînt convins că toate țările NATO, ca și NATO în sine, din punct de vedere politic, ar dori evident să revină pe calea relațiilor normale, depline și care aspiră spre parteneriat între Rusia și NATO. Acestea este dorința noastră. Noi nu avem nevoie și nu tindem spre o confruntare cu Rusia. Eu nu pot prezice cum se vor dezvolta relațiile, însă din punct de vedere politic această dorință rămîne.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?