Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Scopul noilor provocări lansate de Statul Islamic a devenit clar

22 noi. 2014,, 19:00   Externe
1616 0
Foto: ru.focus.lv
Prin decapitarea unui ostatic american, liderii Statului Islamic ar fi încearcat să atragă în mod special atenția întregii lumi. Probabil că jihadiștii vor să creeze impresia că războiul declarat de coaliția condusă de SUA împotriva lor nu îi preocupă deloc.

Jihadiștii lansează pe bandă rulantă provocări sfidătoare în ultimul timp. Într-un mesaj video, liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, promite chiar să cucerească aproape întreaga lume arabă.

Este oare Statul Islamic cu adevărat o grupare jihadistă puternică sau e doar o linie propagandistică? Experții menționează că, în ultimul timp, extremiștii și-au întărit într-adevăr forțele, spune politologul arab Husam Shaeyb. - Toată lumea vede că SIIL este o forță care într-adevăr este capabilă să-și atingpă scopurile. Cel puțin, deocamdată. SIIL a devenit un actor adevărat. Iar acest lucru împinge o serie de alte grupări islamiste să se alăture rândurilor lor sau să stabilească cel puțin un parteneriat cu ei.

Militanții sunt puternici, inclusiv pentru că împotriva lor luptă doar țările pe teritoriile cărora ei își desfășoară activitatea. Însă posibilitățile autorităților din Irak și Siria sunt limitate, și ele sunt limitate din diferite motive, însă la originea acestor motive se află Statele Unite ale Americii. Iar acum când pozițiile Bagdadul și Damascul au fost slăbite, de acest lucru au profitat cei din SIIL.

Vestul a anunțat că a început să atace pozițiile militanților SIIL, dar totul semănă mai degrabă cu o imitaţie, este de părere politolog rus Veniamin Popov. Atacurile aeriene lansate de americani asupra pozițiilor SIIL nu oferă rezultate tangibile. O soluție reală pentru această situație ar fi coordonarea acțiunilor tuturor membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, precum și cu susținerea guvernelor din Siria, Irak și Iran. Deocamdată această luptă seamănă cu o imitație.

Relațiile dintre SIIL și Occident nu sunt chiar ostile așa cum ar putea părea la prima vedere, afirmă orientalistul rus Viaceslav Matuzov. În mesajul său video, liderul SIIL, Abu Bakr al-Baghdadi, spune că scopul este acela de a patrunde aproape în întreaga lume, dar, cu toate acestea, nu sunt vizate SUA și Europa care s-au declarat dușmani înverșunați ai SIIL. În schimb, în vizpr se află țările arabe. Oare ce ar putea să însemne asta? Explicația e simplă: gruparea SIIL a fost creată cu binecuvântarea SUA, iar timp de aproape patru ani americanii le-a furnizat arme și le-a oferit sprijin politic și informativ. Scopul principal al acestei organizații a fost să răstoarne regimul al-Assad din Siria. Acum însă are loc o schimbare de priorități.

Dar problema principală ar putea rămâne aceeași: slăbirea pozițiilor tuturor statelor arabe prin toate mijloacele.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?