Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 509

Chişinău şi Tiraspol vor inspecta şcolile moldoveneşti din Transnistria

20 noi. 2014,, 17:45   Societate
4037 1
Foto: rupor-pmr.ru
Experţi de la Chişinău şi Tiraspol vor inspecta instituţiile de învăţămînt de pe teritoriul Transnistriei, aflate sub jurisdicţia Moldovei. Acordul corespunzător a fost atins ieri la întrevederea de la Tiraspol a grupurilor de experţi în educație, delegați de părţi.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la site-ul ministerului de externe din regiune, "scopul inspecţiei este evaluarea stării actuale a şcolilor, nivelul de înlăturare a încălcărilor admise anterior de administraţia acestor instituţii de învăţămînt".

În cadrul şedinţei, specialiştii de profil "au reglementat toate aspectele tehnice legate de semnarea acordurilor de arendare pentru încăperile folosite de şcolile moldoveneşti, amplasate pe teritoriul Transnistriei. Printre acestea este şi liceul român din Bender".

La finele şedinţei coordonatorii grupurilor de experţi "și-au reconfirmat aspiraţia de a menţine actualul ritm de activitate, care permite în regim operativ să fie rezolvate problemele ce apar".

În Transnistria activează opt şcoli ale Republicii Moldova cu predare în limba română, în care îşi fac studiile circa 2 mii de elevi. Autorităţile regiunii zădărnicesc activitatea acestora, solicitînd să fie înregistrate la Tiraspol, să achite pentru arenda clădirilor şi să desfăşoare procesul educaţional conform legilor transnistrene, iar profesorii – să achite impozite la bugetul local.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?