X 
Eurovision stiri: 510
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Geniştii moldoveni desfăşoară acţiuni de dezamorsare în provincia Kosovo

20 noi. 2014,, 13:45   Societate
2778 0
Foto: newsmoldova.md
Geniştii care fac parte din contingentul moldovenesc de pacificare desfăşoară acţiuni de dezamorsare în provincia sîrbă Kosovo.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la un comunicat de presă difuzat de Ministerul Apărării, comandantul contingentului, locotenent colonelul Boris Macovei, a menționat că aceasta este prima sarcină, pe lîngă patrularea împreună cu militarii italieni a zonelor comune de răspundere.

"Operaţiunea de dezamorsare are loc pe o suprafaţă de 65 ha la poalele muntelui Mokra Gora. Primele 10 ha deja au fost cercetate de şapte genişti moldoveni. S-a depistat un număr mare de schije şi fragmente de proiectile şi rachete. În perioada acţiunilor militare, între sîrbi şi albanezi, în această regiune – Metohia, au avut loc lupte crîncene, iar o parte din teritoriu era minat", a spus el.

În afară de acţiunile menţionate, geniştii cercetează sistematic pista de decolare pentru elicopter, precum şi rutele de patrulare. Ofiţerii moldoveni şi soldaţii în contract exersează şi elemente de reţinere a protestatarilor, care ipotetic pot ataca baza pacificatorilor.

Acesta este al doilea contingent militar din Republica Moldova dislocat în Kosovo la 6 septembrie şi participă la operaţiunea de pacificare a NATO sub egida ONU – Multinational Battle Group West. Contingentul format din 33 de infanterişti şi şapte genişti este dislocat în partea nordică a Metohiei, în zona de răspundere a forţelor pacificatoare ale Italiei.

Parlamentul Moldovei a aprobat participarea militarilor în operaţiunea de pacificare din Kosovo sub egida NATO şi ONU la sfîrşitul anului 2013. Participarea la operaţiune timp de un an costă în jur de $2,5 milioane. Marea parte a cheltuielilor este suportată de Italia, iar o treime din cheltuieli este acoperită din bugetul Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?