X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Boţan: Noi ne luăm angajamente europene, dar umplutura rămîne moldovenească

19 noi. 2014,, 17:30   Politică
3466 5
Foto: abcnews.md
Societatea civilă deţine pîrghii de control asupra guvernării, dar încă nu a învăţat cum să le folosească. De această părere este directorul Asociaţiei pentru Politică Participativă ADEPT, Igor Boţan, care a participat astăzi la o dezbatere publică alături de premierul Iurie Leancă, informează NOI.md.

În opinia analistului politic, deşi în ultimii ani au fost create o serie de instituţii menite să exercite un control asupra guvernării, cum sînt CNA şi CNI, aceste structuri încă nu au devenit funcţionale. Potrivit lui Boţan, cadrul legal le oferă cetăţenilor o serie de posibilităţi de a se face auziţi, de a taxa puterea atunci cînd este cazul, dar deocamdată acest lucru nu se întîmplă.

„Din punct de vedere legislativ şi al contextului în care se află Republica Moldova, majoritatea lucrurilor importante care oferă control asupra puterii există. Marea problemă este că societatea nu s-a învăţat să se folosească de aceste instrumente. Constatarea mea este că noi în procesul de integrare europeană ne luăm angajamente, dar umplutura rămîne moldovenească. Noi, după ce creăm o instituţie, ce se întîmplă mai departe nu ştim. Noi ne numim democraţie imitativă, pentru că luăm de la europeni, dar nu sîntem încă în stare să ne folosim de toate aceste lucruri. Nu cred că guvernarea poate rezolva această problema, ci doar societatea civilă”, a punctat Boţan.

De cealaltă parte, Iurie Leancă a menţionat că în societatea moldovenească încă persistă mentalitatea învechită, precum că de toate problemele vinovat se face Guvernul. În opinia lui Leancă, instituţiile continuă să-şi decline responsabilitatea.

„Degeaba este Banca Naţională responsabilă de monitorizarea şi adoptarea unor decizii de profilaxie, cine este responsabil per ansamblu? Guvernul. Indeciziile luate de ANRE distorsionează piaţa”, a spus Leancă.

Cu toate acestea, opinează Leancă, în ultimii ani dialogul dintre putere şi societate a progresat. „Am putut găsi în această perioadă de guvernare formule şi instrumente de interdependenţă dintre societatea civilă şi guvernare. Nu pretind că această formulă este perfectă. Acum societatea civilă şi Guvernul nu sînt totuşi două lumi paralele, aşa cum a fost pînă în 2009. Vocea societăţii a devenit mult mai auzită şi mai critică”, a precizat Iurie Leancă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?