Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

În Grădina Publică a Chişinăului se preconizează construirea unui hotel multietajat (VIDEO)

18 noi. 2014,, 10:15   Business
5762 2
Foto: noi.md
Vinerea trecută, la Pretura sectorului Buiucani au avut loc dezbaterile publice a intenţiei de a construi un hotel multietajat de clasa „lux” şi un complex de divertisment în locul fostei cafenele (care în diferite perioade de timp a purtat denumirea de „Сказка”, „Guguţă” şi „Noroc”), amplasată în spatele cinematografului „Patria” din Grădina Publică „Ştefan cel Mare” (str. M. Cebotari, 20), relatează NOI.md.

Beneficiarul proiectului este SRL „Finparinvest” (proprietar al clădirii cafenelei), executorul – ISP „Industrialproiect” (etapa de proiectare deocamdată nu a fost iniţiată) şi-au propus să afle opinia publică pe marginea acestei propuneri.

Arhitectul „Industrialproiect”, Artiom Topal, a comunicat că fosta cafenea, care este proprietate privată, se află într-o stare deplorabilă, de aceea s-a decis ca aceasta să fie demolată şi în locul ei să se construiască un hotel. În opinia beneficiarului, la Chişinău lipseşte un complex pentru găzduirea oaspeţilor de nivel înalt, inclusiv a conducătorilor altor ţări, de aceea el a decis să umple acest gol. Stilul edificiului deocamdată n-a fost discutat, dar se presupune că acesta se va încadra organic în mediul înconjurător şi va fi în armonie cu elementele arhitecturale ale cinematografului „Patria” şi modernismul clădirii Parlamentului, dar nu va depăşi statutul celeia din urmă.

Deoarece complexul va fi amplasat în centul Chişinăului (pe o suprafaţă de circa 1200 de metri pătrați), primele cîteva etaje vor fi destinate deservirii oraşului (în ele se prevede să se amplaseze restaurante, cafenele, obiecte de divertisment), iar două etaje subterane vor fi rezervate pentru parcare. Numărul total de etaje va fi determinat în procesul de proiectare (în una dintre variantele examinate se propun 13 etaje supraterane).

„În Legea cu privire la activitatea arhitecturală şi în cea cu privire la administrarea proprietăţii se stipulează că orice proiect arhitectural trebuie supus consultărilor publice, inclusiv pentru a reduce nivelul construcţiilor ilegale. În primul rînd, la noi s-a creat un stereotip că, dacă în apropiere se află Grădina Publică „Ştefan cel Mare”, atunci în ea nu pot fi amplasați monștri arhitecturali. În realitate există doar lucrări urîcioase”, a menţionat consilierul municipal, preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea Regulamentului local de urbanism al municipiului Chişinău, Victor Gurău.

Acest obiect are un aspect legal al amplasării, deoarece el are menire social-culturală. Principala întrebare este care va fi numărul de etaje şi cum va arăta el în ansamblu, deoarece Regulamentul general de urbanism al Chişinăului nu este valabil pentru partea centrală a capitalei. Există o hotărîre specială a Consiliului Municipal (din 2008), potrivit căreia orice obiect amplasat în această zonă va fi examinat separat. Însă Planul general al oraşului este valabil pentru toate obiectele. Un alt stereotip este vecinătatea cu Parlamentul. Toate scenariile vor fi examinate în contextul ansamblului arhitectural cu acest obiect.

Consilierul Gurău consideră că acest obiect este necesar în centrul oraşului. Însă consilierul municipal, membrul Comisiei municipale pentru gospodărie locativ-comunală, energetică, servicii tehnice, transport, comunicaţii şi ecologie, Igor Călin nu este de acord cu acest fapt.

„În calitate de obiect investiţional este o idee bună, însă aici nu e locul unui hotel de 16 etaje. Acest cartier trebuie reconstruit în baza aceleaşi scheme arhitecturale. Dar antreprenorii, din anumite motive, nu-şi îndreaptă eforturile în această direcţie. În plus, în apropiere se află destule hoteluri”, a opinat Igor Călin.

„Printre argumentele în defavoarea acestui obiect se numără faptul că alături de el se află Grădina Publică „Ştefan cel Mare” – perla spaţiilor verzi ale capitalei. În afară de aceasta, clădirea multietajată nu va avea legătură estetică cu edificiile cinematografului „Patria” şi Parlamentului. Toţi indicatorii Planului urbanistic detaliat de amplasare a acestui complex depăşesc normele locale de urbanism. Eu personal sînt împotrivă apariţiei unei clădiri multietajate în apropierea Grădinii Publice. Consider că trebuie redusă înălţimea ei”, a conchis


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?