X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Oamenii de știință au descoperit cum țînțarii au ajuns să prefere gustul sîngelui uman

16 noi. 2014,, 12:00   Societate
5038 0
Foto: curademiere.ro
Un compus chimic emanat de pielea umană este motivul principal pentru care țînțarii au ajuns să prefere sîngele oamenilor celui al animalelor, indică un studiu, preluat de The Independent.

Sulcaton-ul este un ingredient important în mirosul specific uman, iar țînțarii au învățat să-l recunoască cu multe mii de ani în urmă, drept semn că se află în apropierea unei surse de hrană, au descoperit oamenii de știință.

Cercetătorii au descoperit, totodată, că în timp ce țînțarii de azi, cu corpul negru, care se hrănesc cu sîngele animalelor cu blană din pădure, nu au nicio preferință pentru sulcaton, țînțarii maro care trăiesc în și în jurul satelor din Africa sînt extrem de atrași de miros.

"Știm că țînțarii au evoluat astfel încît să le placă modul în care mirosim", a indicat Leslie Vosshall de la Universitatea Rockefeller din New York, care a condus studiul publicat în revista Nature.

În cadrul cercetării, oamenii de știință au identificat un grup de 14 de gene din genomul țînțarului, strîns legate de preferința pentru mirosul uman și un receptor de miros — denumit OR4 — extrem de activ la țînțarii care preferă oamenii.

Cercetătorii au legat receptorul OR4 de unul dintre mulții compuși, prelevați de la pielea umană, care alcătuiesc mirosul natural al omului. Aceasta a fost cheia care a legat țînțarii de mirosul noii sale gazde umane, conchide The Independent.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?