Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Safonov: Rezultatele alegerilor în România nu vor influența politica expansionistă a Bucureștiului

14 noi. 2014,, 12:30   Politică
3719 7
Foto: basarabia.md
Indiferent cine va cîștiga alegerile prezidențiale în România pe 16 noiembrie, acest lucru nu va influența Moldova și Transnistria, consideră politologul Andrei Safonov.

„Este evident că în turul doi ale alegerilor prezidențiale din România, ce va avea loc pe 16 noiembrie, ar putea cîștiga actualul premier Victor Ponta. El este român, ortodox. În România acest lucru are importanță. Neamțul protestant ClausIohannis nu e concurentul potrivit, care ar putea obține victorie într-o atmosferă naționalistă (în toate regimurile) din România”, a scris politologul pe o rețea de socializare.

Însă și Ponta, și concurenții lui, așa cum a demonstrat o dată în plus această campanie – sunt unioniști față de fosta Moldovă Sovietică”, scrie Andrei Safonov. Dar sunt nuanțe.

„Prima nuanță. O parte a politicienilor români dorește să includă în componența țării toată fosta RSSM. Inclusiv Transnistria. Alții susțin că acesta este un maximalism irealizabil, de aceea sunt de acord doar cu teritoriul dintre Nistru și Prut. A doua nuanță. Unii pledează pentru un unionism dur față de fosta RSSM, în timp ce alții promovează principiul „unificării în cadrul Uniunii Europene”. Însă și unii și alții văd SUA drept aliat principal, iar drept inamic de bază – Rusia”.

În opinia lui Safonov, „reglările de conturi ale Bucureștiului cu Ucraina în privința Basarabiei de Sud și Bucovina de Nord sunt încă înainte. Deocamdată România are nevoie de Ucraina pentru blocada RMN și o confruntare dură cu Rusia, ce ar distrage atenția Moscovei de la întărirea influenței române pe direcția moldo-transnistreană. Dar e clar că România nu se va mulțumi doar cu șelful Mării Negre din regiunea Insulei Șerpilor.

Mai pe scurt, pentru noi la etapa actuală nu este important cine va ocupa fotoliu de președinte al României. Acest fapt nu va influența în nici un fel politica expansionistă a Bucureștiului”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?