Transnistria stiri: 1393
Preşedintele stiri: 4035

Fermierii nu-și vor asigura recolta

14 noi. 2014,, 11:45   Economie
2336 0
Foto: noi.md
Producătorilor agricoli nu le este profitabil să-şi asigure recolta de îngheţurile tomnatice, contrar temperaturilor sub zero grade şi recolta stricată din octombrie, consideră ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Solicitat de "Infotag", el a spus că "fermierii îşi asigură proprietatea, de regulă, de îngheţuri de primăvară, care sînt mai dese și mai periculoase pentru majoritatea culturilor agricole".

"Îngheţurile în octombrie sînt extrem de rare. Aşa ceva se întîmplă o dată la 30 de ani şi agricultorii nu se vor asigura în fiecare an, deoarece asta presupune cheltuieli suplimentare. Din acest motiv, ne-am confruntat cu aşa nivel de nemulţumiri, deoarece nimeni nu a putut prevedea o astfel de turnură", a menţionat Bumacov.

Potrivit lui, "ministerul va ajuta fermierii la completarea contractelor de asigurare".

"Nu demult a fost adoptată legea ce ne permite să verificăm aceste contracte. Problema este că mulţi agricultori sînt minţiţi de asiguratori vicleni. De exemplu, în contract poate fi indicat că îngheţuri se subînţelege cînd temperatura este de -42 grade Celsius. Fermierul a cărui livadă a îngheţat la -20, nefiind atent la acest punct, se va duce după bani, iar acolo îl va aştepta o surpriză neplăcută", a spus ministrul.

El a relatat că în legătură cu acest fapt ministerul acordă suport juridic, precum şi va achita 50% din contract sub formă de subvenţii.

În a doua jumătate a lunii octombrie, în nordul Moldovei, în timpul unei scăderi de scurtă durată a temperaturii aerului au îngheţat zeci de mii de tone de mere. Fermierii au solicitat Guvernului să ia măsuri urgente, acuzînd statul de faptul că anume din cauza autorităţilor producătorii agricoli nu au putut strînge recolta, deoarece nu aveau piaţă de desfacere în legătură cu introducerea embargoului de către Rusia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?