X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Moldova şi Rusia vor iniţia negocieri pe marginea unui contract de gaze de lungă durată

13 noi. 2014,, 08:15   Economie
2681 0
Foto: moldovagaz.md
Moldova şi Rusia vor iniţia negocierile privind semnarea noului contract de furnizare a gazelor pe un termen de 3-5 ani, relatează agenţia NOI.md. Potrivit comunicatului Ministerului Economiei, acest fapt a fost discutat în cadrul unei întrevederi a vicepremierului, ministrului Economiei, Adrian Candu, cu vicepreşedintele administraţiei SAD „Gazprom”, Aleksandr Medvedev, în timpul cărei părţile au menţionat posibilitatea iniţierii negocierilor pe marginea noului contract de livrare a gazelor în Moldova pe un termen de 3-5 ani.

Interlocutorii au mai abordat chestiunile legate de eventualele proiecte investiţionale, pe care „Gazprom” intenţionează să le realizeze în ţara noastră, în special în infrastructură şi „energia verde” („energia verde” este obținută din diverse surse regenerabile, cum ar fi energia solară, energia eoliană, hidroenergia).

De menţionat că Moscova şi Chişinăul nu pot semna noul contract de livrare şi tranzit de gaze pe termen lung, începînd cu anul 2012 , cînd au expirat contractul privind condiţiile de furnizare a gazelor naturale în Moldova în anii 2007-2012 şi contractul privind condiţiile de tranzitare a acestora prin teritoriul republicii. De atunci, de fiecare dată termenul de valabilitate a contractelor precedente este prelungit cu un an. Moldova n-a reuşit să semneze cu Rusia un nou contract de livrare a gazelor pe termen lung în urma nesoluţionării unor probleme stringente, ce ţin de asigurarea garanţiilor de menţinere a investiţiilor ruse, cu condiţia respectării de către Moldova a angajamentelor de implementare a Pachetului III Energetic al Comunităţii Energetice Europene, precum şi din cauza datoriei enorme a consumatorilor Moldovei la gazele naturale.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?