Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4018

Summitul APEC: Succes economic, remiză politică

12 noi. 2014,, 18:15   Externe
2763 0
Foto: itar-tass.com
Renunțarea la protecționism, intensificarea interconectării țărilor din zonă, crearea unei zone de liber schimb. Aceste prevederi sînt conținute în declarația summitului APEC, care s-a încheiat la Beijing.

Observatorii au numit forumul un succes, iar planurile țărilor participante pentru următorii 10 ani – ambițioase.

Cooperarea țărilor APEC se dezvoltă cu succes. Astăzi, ponderea APEC reprezintă 37% din comerțul mondial, s-au îmbunătățit semnificativ condițiile de viață ale populației. În multe privințe, acesta este rezultatul integrării economice care se dezvoltă în Asia și Pacific, este convins președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Iar integrarea în Asia și Pacific se adîncește. Rusia negociază privind crearea unei zone de liber schimb cu Vietnamul. Moscova este deschisă pentru dialog cu alți parteneri, inclusiv cu uniunile existe și în curs de formare. Principalul lucru este ca aceste procese că fie transparente, a subliniat Vladimir Putin.

„Trebuie să acționăm în baza principiilor transparenței și deschiderii. Ținînd cont de interesele și posibilitățile reciproce ale părților. Pornim de la faptul că orice noi acorduri nu trebuie să aducă prejudicii sistemului comerțului multilateral al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC)”.

Președintele rus a continuat linia pe care a început-o în timpul recentei întîlniri de la Soci a Clubului Valdai, consideră deputatul Dumei de Stat, Evgheni Fiodorov.

„În timpul întîlnirii de la Soci, Vladimir Putin a avertizat că demontarea lumii unipolare nu trebuie să ducă la haos. Ea trebuie să ducă la o nouă ordine mondială, în care vor coopera națiuni libere. În timp ce SUA doresc ca această demontare să ducă la un haos maxim. Vladimir Putin propune să se renunțe la acest scenariu și să se formeze un sistem economic transparent de relații”.

Potrivit experților, pentru Rusia summitul a decurs cu succes. După cum au menționat observatorii, principalul scop al Moscovei nu a fost participarea la acest forum, ci întîlnirea lui Vladimir Putin cu liderul chinez, Xi Jinping. Au fost semnate 17 documente noi, între care cel mai important este blocul referitor la gaz, proiectele în domeniul infrastructurii, proiectele în sfera securității informațiilor. De la începutul anului, aceasta este deja a cincea întîlnire a președintelui rus cu omologul său chinez.

Președintele rus a participat la multe întîlniri bilaterale. Discuția cu premierul japonez Shindzo Abe a durat pînă la miezul nopții. S-a decis să fie relansate negocierile privind acordul de pace dintre cele două țări și s-a discutat despre vizita lui Vladimir Putin în Japonia. Cu președintele indonezian Djoko s-a discutat cooperarea în domeniul energiei și transporturilor. Cu premierul malaiezian Najib și premierul australian Abbott a fost luată în discuție problema accelerării anchetei în cazul prăbușirii aeronavei malaieziene în estul Ucrainei.

Cu Barack Obama, Vladimir Putin a discutat de cîteva ori după ședința de lucru.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?