X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Parlicov: Reexaminarea tarifelor la gaze pentru consumatorii finali va duce la… majorarea lor

12 noi. 2014,, 11:30   Economie
3862 2
Foto: vesti.md
„Adresarea ministrului Economiei, Adrian Candu, la Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) nu este altceva decît o manevră electorală, însă consecinţele ar putea fi invers proporţionale celor aşteptate”, a declarat pentru NOI.md fostul director al ANRE Victor Parlicov.

Comentînd prelungirea termenului de valabilitate al contractului de livrare a gazelor naturale în Moldova de către concernul rus „Gazprom” , interlocutorul a avertizat că „acum unele forţe politice îşi vor atribui în cadrul campaniei electorale această „realizare măreaţă” – reducerea preţului la gaze cu 46 de dolari. Şi promisiunea lui Candu de a solicita ANRE reexaminarea tarifelor la gaze poartă aceeași amprentă.

ANRE este un regulator independent, care nu se supune nici Guvernului, nici Ministerului. Solicitarea reexaminării tarifelor este o prerogativă a companiilor licenţiate, în cazul dat a SA „Moldovagaz” şi a întreprinderilor fiice ale acesteia, sau tarifele ar putea fi reexaminate în mod unilateral. Evident că pînă la alegeri nimeni nu va reuşi să reexamineze tarifele. Iar după scrutin eu cred că pe alegători îi aşteaptă un duş rece sub forma majorării tarifelor cu cel puţin 7 la sută”, s-a arătat convins expertul.

„Vreau să menţionez cîteva momente importante. Primul, după cum s-a declarat, nu a fost semnat un contract nou cu preţ fixat, ci a fost prelungit termenul de valabilitate al celui precedent. În contractul precedent la fel nu a fost stipulat nici un preţ fixat, ci doar o formulă, în baza căreia preţul se calcula şi se schimba trimestrial. Astfel, cel mai probabil este că preţul declarat şi promovat astăzi nu este altceva decît un pronostic făcut în baza acelei formule – preţul real în viitorul an ar putea fi atît mai mare, cît şi mai mic, cu un decalaj semnificativ. Aşa că toate declaraţiile privind negocierile reuşite şi faptul că cineva a obţinut o reducere a preţului sînt nu altceva decît declaraţii electorale. Parametrii incluşi în formulă puţin depind chiar de „Gazprom”, iar de noi cu atît mai mult!

Al doilea lucru pe care trebuie să-l înţelegem este că tariful în vigoare este calculat în baza preţului la gaze de 400 de dolari şi a cursului de schimb de circa 11,90 lei pentru un dolar SUA, adică circa 4760 de lei pentru o mie de metri cub de gaze naturale. Totodată, chiar dacă pronosticul enunțat se va adeveri şi în anul viitor preţul mediu într-adevăr va constitui 332 dolari, tariful va fi deja calculat ținînd cont de actualul curs valutar – circa 15 lei pentru un dolar SUA, ceea ce după recalculare va constitui deja 4980 de lei pentru o mie metri cub de gaze naturale. Astfel, doar sub influenţa acestor factori tariful ar putea creşte cu circa 4 la sută”.

„Şi al treilea moment, în vara acestui an Parlamentul, în pofida opiniei Guvernului, din iniţiativa ex-directorului SA „Moldovagaz” Simion Furdui, în prezent deputat din partea PLDM, a operat modificări la Legea cu privire la gazele naturale, potrivit căreia transportul de gaze nu mai este reglementat de această Lege . Astfel, volumul gazului tranzitat prin Moldova nu va putea fi inclus în calculul tarifului de transport. Doar în urma acestei modificări la Lege ANRE va fi obligată să includă în tariful pentru consumatorii noştri suplimentar peste 200 de milioane de lei pe an, ceea ce corespunde unei creşteri a tarifului cu încă 3 la sută. Mai pe scurt, pînă la introducerea modificărilor la Lege, tranzitul de gaze prin Moldova spre Balcani contribuia la reducerea tarifului, iar după operarea modificărilor – la creşterea acestuia.

Drept rezultat, în cele mai favorabile condiţii preţul la gaze pentru noi se va majora cu cel puţin 7 la sută. Iar domnul Candu, înainte de a solicita ceva ANRE, n-ar strica să cunoască bazele formării tarifelor şi să nu uite că ANRE este un organ independent de reglementare”, a conchis Parlicov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?