X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Parlicov: Modificările la Legea cu privire la gazele naturale vor majora cheltuielile cu 200 de milioane de lei

21 aug. 2014,, 14:49   Economie
3587 1
Foto: noi.md
Modificările la Legea cu privire la gazele naturale, adoptate de coaliţia de guvernare, vor duce la pierderi de cel puţin 200 de milioane de lei. Opinia aparține fostului director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, și a fost exprimată joi, într-o conferinţă de presă la agenţia "Infotag".

El a menţionat că motiv pentru modificarea legii a servit necesitatea de adaptare a actelor normative moldoveneşti la directivele europene din domeniul energeticii.

„În lege a fost supus modificărilor în special articolul 4 cu privire la serviciile de transportare a gazelor naturale în regim de tranzit. Astfel, transportarea gazului exclude tranzitul, ca un mod separat de livrare. În directivele europene nu există nicio separare pe concepte de «transport» şi «tranzit». La ei toate punctele de livrare a gazelor sunt incluse într-o poziţie – «transportare». Directivele europene la direct interzic discriminarea furnizorilor sau a clienţilor pe baza criteriilor de «utilizatori externi» sau «interni», precum şi «punctul final de acces la gaze naturale». Dar respectarea orbeşte a majorităţii parlamentare a «cerinţelor europene» va duce în curînd la probleme în relaţiile cu «Gazprom»”, a spus ex-directorul ANRE.

El a reamintit că doar 5% din gazele naturale livrate în Republica Moldova sînt folosite pentru consum intern, restul – pînă la 20 de miliarde de metri cubi pe an tranzitează ţara spre Europa.

”Dacă nu avem precizat ce se subînţelege prin «regim de tranzit», partenerii noştri ruşi au dreptul să înceapă a pune întrebări cum vom continua să lucrăm cu ei. Nu văd argumentele invocate ca răspuns de Chişinău. Astfel de argumente nu există. Mai mult de atît, sînt sigur că tarifele de tranzitare vor creşte de cîteva ori şi dacă acum această rată este de 20 de lei, în curînd ar putea creşte la 200 de lei, iar cheltuielile totale ale «Moldovatransgaz» - pînă la 200 de milioane de lei. Aceste cheltuieli vor cădea povară pe umerii consumatorilor casnici”, consideră Parlicov.

Potrivit lui, amendamentele la lege au fost iniţiate de deputatul din partea PLDM, fostul şef al „MoldovaGaz”, Simion Furdui.

„Aceste schimbări nu au fost aprobate la nivel de guvern. Dar în Parlament, la votare, experţii cabinetului de miniştri nu au venit, deşi natura posibilelor probleme este evidentă. Este curios că necesitatea de operare a «modificărilor revoluţionare de integrare europeană» Furdui le-a explicat bazîndu-se pe Acordul privind promovarea unei politici coordonate în domeniul aprovizionării cu gaze naturale, semnat la Moscova(!), în 1995, cînd Republica Moldova era în întregime în spaţiul energetic din CSI”, a subliniat Parlicov.

El crede că încercările oficialilor guvernamentali, atunci cînd vor conştientiza că trebuie să înceapă negocierile cu specialiştii "Gazprom" (acest fapt fiind inevitabil, avînd în vedere că în Republica Moldova nu există o alternativă de înlocuire a furnizorului de gaze - "I"), vor duce la probleme cu UE .

”Uniunea, la rîndul său, extrem de dur suprimă încălcările ţărilor care aparţin Comunităţii Energetice Europene. Pentru omisiunea de a îndeplini directivele sale poate aplica sancţiuni, care în UE ajung la 18 mii de euro pe zi. Şi Republica Moldova va ajunge, în viitorul apropiat, între ciocan şi nicovală, adoptînd un singur amendament nechibzuit”, a spus Parlicov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?