Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Jaf în stil moldovenesc sau ... conform legii

11 noi. 2014,, 14:45   Economie
4973 2
Foto: ipnes.in.ua
Pe reţelele de socializare continuă să fie discutată Hotărîrea Guvernului, care (în contradicţie cu legislaţia antimonopol şi actele normative privind protecţia drepturilor consumatorilor) are menirea să încurajeze monopolul companiei „Apă-Canal” prin plăţi suplimentare percepute de la consumatori, relatează NOI.md.

„Într-adevăr, deputaţii noştri sînt foarte ingenioşi. Păcat că nimeni nu a apreciat acest lucru, scrie Mihail Coca. – Spre exemplu, recent a intrat în vigoare un nou mod de a jefui propriul popor ... conform legii. Veţi spune că este imposibil?! Ba e posibil.

Examinaţi atent facturile de plată pentru apa rece şi cea caldă consumată în blocurile cu multe etaje în luna septembrie. Veţi fi „plăcut surprinşi” de noul articol de cheltuieli – „cota-parte” (adică partea cu care cineva contribuie la o cheltuială comună).

Vă veţi întreba: de unde a apărut ea? În colţul sting de jos al facturii este o explicaţie: cotă-parte, calculată în baza Legii №303 din 13.12.2013, articolul 29 (2).

Iarăşi vă veţi întreba: ce fel de lege mai e şi asta?

E de necrezut: potrivit articolului 2, punctul e) Legea reglementează … protecţia drepturilor consumatorilor serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare!!!

Apelăm la articolul 29, partea (2) a Legii, care stipulează:

„2) (…)Distribuirea pe apartamente a volumului de apă înregistrat de contorul comun (...) se efectuează în baza datelor contoarelor instalate în apartamente (…) sau, în lipsa contoarelor, conform normelor de consum aplicate. VOLUMUL (...) NEDISTRIBUIT, ÎN BAZA INDICAŢIILOR CONTOARELOR INDIVIDUALE/NORMELOR DE CONSUM APLICATE SE REPARTIZEAZĂ ADĂUGĂTOR PENTRU FIECARE APARTAMENT PROPORŢIONAL CONSUMULUI ÎNREGISTRAT (…)”.

Simplu şi cu gust, nu-i aşa? De acum apa în subsol poate să curgă gîrlă zile întregi. Deja s-a găsit cine va plăti pentru ea (și aceasta în loc să se înlăture sau să se reducă la minimum scurgerile din apeducte).

Există oare ieşire din această situaţie? Fără îndoială, există. Iată ce stipulează partea a 3 a articolului 29:

“(3) În blocurile locative în care furnizarea serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare se efectuează ÎN BAZA CONTRACTELOR ÎNCHEIATE DE CĂTRE OPERATOR CU FIECARE PROPRIETAR/CHIRIAŞ DE APARTAMENT ÎN PARTE, FACTURAREA SERVICIULUI SE EFECTUEAZĂ ÎN BAZA DATELOR CONTOARELOR INDIVIDUALE INSTALATE ÎN APARTAMENTE şi a tarifelor aprobate pentru furnizarea acestui serviciu în apartamente”.

Aţi înţeles, care-i treaba? Exact, trebuie să perfectăm urgent contracte individuale cu operatorul!

În acelaşi timp, există o mică piedică, deoarece partea a 4 a articolului nominalizat reduce la zero toate speranţele noastre:

„(4) Încheierea contractelor individuale între operator şi fiecare proprietar/chiriaş de apartament în parte se efectuează obligatoriu, cu respectarea următoarelor condiţii:

a) CONTRACTELE INDIVIDUALE SE ÎNCHEIE CU TOŢI PROPRIETARII/CHIRIAŞII APARTAMENTELOR DIN BLOC;

b) operatorul, ÎN BAZA TARIFULUI DISTINCT achitat de fiecare proprietar/chiriaş al apartamentului, instalează contoarele pentru evidenţa consumului de apă în fiecare apartament;”

Adică contractul individual trebuie perfectat cu fiecare proprietar/chiriaş, după care operatorul va instala în apartament (din banii voştri) contorul său (ceea ce nu întotdeauna va fi posibil, deoarece cineva este plecat în străinătate, cineva nu doreşte acest lucru etc.).

Cum s-ar zice, am ajuns. Aşa şi vor continua ei să ne “scurgă de bani” pentru neglijenţa lor. Deoarece există organe de stat obligate să menţină în stare funcţională sistemul intern de aprovizionare cu apă şi cu canalizare. Acestea sînt organele administraţiei publice locale în persoana întreprinderilor municipale pentru gestionarea fondului locativ (gospodării locativ-comunale), pe ale căror conturi noi LUNAR TRANSFERĂM PLATA PENTRU DESERVIREA TEHNICĂ A BLOCURILOR).

Iar potrivit Anexei nr.1 la Hotărîrea Guvernului № 463 din 16.05.1997, DESERVIREA TEHNICĂ ŞI REPARAŢIA CURENTĂ A ECHIPAMENTELOR TEHNICE INCLUD LUCRĂRILE DE DESERVIRE A SISTEMELOR DE ALIMENTARE CU APĂ ŞI DE EVACUARE A APEI UZATE!

Deci plăţile se percep, dar lucrările nu se execută niciodată…

Astfel statul nostru protejează drepturile consumatorilor serviciului de aprovizionare cu apă şi cu canalizare.

Cel mai periculos lucru însă este stipulat în prevederile finale ale Legii nominalizate, în care Guvernul:

“în termen de 6 luni de la data publicării prezentei legi:

a) va prezenta Parlamentului propuneri privind aducerea legislaţiei în vigoare în concordanţă cu prezenta lege”.

Adică reiese că de acum şi Legea Nr.105 din 13.03.2003 privind protecţia consumatorilor, al cărei articol 10, partea (6) obligă furnizorul, “LA PRESTAREA SERVICIILOR, INCLUSIV A SERVICIILOR COMUNALE, SĂ UTILIZEZE MIJLOACE DE MĂSURARE PROPRII, ADECVATE, LEGALIZATE, VERIFICATE METROLOGIC, ÎN MODUL STABILIT, CONFORM CERINŢELOR PRESCRISE” (ceea ce şi fac astăzi furnizorii de gaz şi energie electrică, care instalează consumatorilor dispozitive de măsurare fără plată!), va fi adusă în conformitate cu această lege de rău augur?

Este o catastrofă, oameni buni. Încotro mergem?”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?