X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1430
Preşedintele stiri: 4020

Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie cel Mare Izvorâtorul de Mir

8 noi. 2014,, 11:15   Societate
2461 0
Foto: tv7.md
Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc astăzi, 8 noiembrie, pe Sfântul Dimitrie cel Mare Izvorâtorul de Mir.

Preotul Andrei Pârgaru, de la Biserica Sfântul Mare Mucenic Dumitru din satul Chetrosu, Anenii Noi, a declarat că în cinstea acestui sfânt au fost înălţate biserici care îi poartă hramul. La fel, mulţi creştini poartă numele Dumitru şi Dumitriţa. Aceştia azi îşi sărbătoresc onomastica.

„Această sărbătoare este o chemare ca toţi creştinii să-l cinstească pe Dumnezeu. Să înveţe copii dreapta credinţă din pruncie – să-i aducem la Hristos şi, dacă avem o iconiţă, să le explicăm că nu este un chip făcut de mână, ce este un chip al unui sfânt. E ceea ce a făcut şi sfântul Dimitrie, căci el din copilărie l-a iubit pe Hristos”, a mai spus preotul.

Potrivit Scripturii, Sfântul Dimitrie a trăit la Tesalonic (Grecia) în vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian. S-a născut într-o familie de creştini. După moartea tatălui, ajunge să conducă cetatea Tesalonicului. Împăratul Maximian, aflând că Dimitrie este creştin, l-a pus în temniţă. Un tânăr creştin, pe nume Nestor, a mers la el în temniţă şi i-a cerut binecuvântarea ca să-l omoare pe luptătorul lui Maximian, Lie, care executa creştinii. După ce împăratul a aflat că Lie a fost omorât de Nestor, având binecuvântarea Sfântului Dimitrie, a trimis la el în temniţă ostaşii să-l omoare.

Pe vremea împăratului Constantin, care a dat libertate credinţei creştine, trupul acestuia a fost înhumat într-o biserică mică. Acolo au început să aibă loc minuni. Se tămăduiau oamenii de orice fel de boală. După ce s-a vindecat şi un boier foarte bolnav, acesta a decis să ridice pe acel loc o biserică mai mare. Şi când săpau şanţurile temeliei pentru noua biserică, au dat peste racla sfintelor moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, iar racla era plină de mir. Oricât ar fi luat din raclă mir, ea se umplea din nou şi tămăduia bolnavii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?