X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

O nouă metodă de diagnosticare a cancerului esofagian, cu ajutorul unui burete

8 noi. 2014,, 03:15   Externe
3592 0
Foto: jurnal.md
Un burete legat de un fir de ață este cea mai nouă metodă care ar putea fi folosită la diagnosticarea cancerului esofagian, informează bbc.com.

Noua metodă de diagnosticare constă în folosirea unei capsule care conține un burete ce odată ajuns în esofag se expandează, iar apoi este scos prin tractul digestiv superior prin tragerea de firul de ață atașat. Această capsulă, denumită "Cytosponge", colectează celule în timp ce este extrasă din esofag.

Pe lângă faptul că este mult mai puţin invazivă, noua metodă este şi mult mai ieftină, costul unei capsule fiind de circa 30 de euro. Testele efectuate de medici au prevăzut ca peste 600 de pacienţi cu maladia Barrett să înghită o capsulă Cytosponge şi apoi să fie supuşi unei endoscopii. Aproximativ 500 de persoane care prezentau simptome ca reflux gastric şi arsuri au efectuat aceleaşi teste.

Spre deosebire de endoscopie, Cytosponge poate fi folosit cu uşurinţă în intervenţii care nu necesită anestezie, potrivit cercetătoarei Rebecca Fitzgerald. Unul din zece oameni care suferă de maladia Barrett se îmbolnăveşte mai târziu de cancer esofagian. În mod obişnuit, medicii diagnostichează şi monitorizează aceşti pacienţi pentru semne ale instalării cancerului folosind biopsii - recoltarea de celule - în timpul unei proceduri numite endoscopie, prin care este introdus în esofag un tub lung şi flexibil cu o cameră video într-un capăt.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge spun că aceste biopsii pot fi înlocuite cu Cytosponge. Mulţi dintre pacienţii incluşi în teste au preferat capsula endoscopiei. Mai mult de nouă din zece pacienţi au putut înghiţi fără probleme capsula. Studii mai aprofundate sunt prevăzute pentru viitor, pentru a se tabili dacă metoda poate fi folosită pe scară largă pentru diagnosticarea bolii Barrett şi a cancerului esofagian, fără a se mai recurge la endoscopii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?