X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Barack Obama i-a scris liderului suprem iranian (WSJ)

7 noi. 2014,, 09:30   Externe
4673 3
Foto: superomsk.ru
Președintele american, Barack Obama, i-a scris în secret liderului suprem iranian pentru a discuta despre o posibilă cooperare în lupta contra grupării jihadiste Statul Islamic (SI) cu condiția să existe un acord asupra programului nuclear al Teheranului, a informat joi cotidianul Wall Street Journal, potrivit AFP.

Liderul administrației de la Washington i-a trimis o scrisoare luna trecută ayatollahului Ali Khamenei în care s-a referit la ceea ce a numit "lupta comună" contra insurgenților sunniți din SI, precizează ziarul, citînd "persoane informate în legătură cu această corespondență".

Iranul, țară musulmană șiită, și Statele Unite nu mai întrețin relații diplomatice din 1979. Tot mai mult însă, Iranul este considerat ca o țară susceptibilă să joace un rol pentru a ajuta la revenirea stabilității în Siria și Irak.

Refuzînd să nege sau să comenteze informațiile publicate de Wall Street Journal, purtătorul de cuvînt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat: "Nu sînt în măsură să vorbesc despre corespondența privată dintre președinte și oricare alt lider din lume".

Iranul și Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) au termen pînă la 24 noiembrie pentru a ajunge la un acord care să permită Republicii Islamice să continue programul nuclear exclusiv în componentă civilă în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

Comunitatea internațională consideră că Teheranul dorește să se doteze cu arma atomică, acuzații respinse cu fermitate de Iran.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?