Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Experți: Partidele țin ascunse cheltuielile electorale

6 noi. 2014,, 12:50   Politică
3041 2
Foto: promolex.md
Niciun partid politic înregistrat în cursa pentru alegerile din 30 noiembrie nu a raportat pînă în prezent cheltuielile de transport, cele legate de locațiunea încăperilor, organizarea concertelor sau remunerarea voluntarilor. Constatarea aparține experților din cadrul Asociației Promo-LEX, care au prezentat cel de-al treilea raport de monitorizare a campaniei pentru alegerile parlamentare, notează NOI.md.

Potrivit experților, din rapoartele financiare prezentate Comisiei Electorale Centrale pînă pe 24 octombrie, reiese că nicio formațiune politică nu a suportat cheltuieli la capitolul comunicații și transport, deși majoritatea partidelor au organizat întîlniri cu alegătorii în diverse localități. Experții afirmă că PD, PLDM, partidul „Patria” și PL au organizat concerte electorale, pentru care oficial nu au cheltuit niciun ban.

„Cei 15 concurenți electorali au 226 de sedii pentru care nu s-a raportat nimic. Potrivit constatărilor noastre, pentru aceste două săptămîni s-au cheltuit 120 de mii de lei. Cheltuieli de transport au fost făcute de către cel puțin cinci concurenți. În raportul PD, de exemplu, nu este reflectat cuantumul pentru 47 de întîlniri cu alegătorii și 26 de concerte, PLDM a avut cel puțin opt concerte, partidul „Patria” - opt spectacole, iar PL – cel puțin unul”, a menționat expertul Promo-LEX Cornelia Călin.

Partidele înscrise în cursă nu au furnizat informații nici despre cîștigul salarial al angajaților implicați în campanie, nici al voluntarilor care fac agitație electorală. „Nu s-a raport niciun ban la capitolul remunerarea voluntarilor, dar toată lumea știe că cei care repartizează pliante sînt remunerați”, a precizat Călin.

Datele rapoartelor financiare prezentate de concurenți arată că 85 la sută din cheltuieli suportate au vizat publicitatea electorală la TV, presa scrisă, mediul online, precum și cea stradală. Experții recomandă candidaților electorali să indice diferențele de cheltuieli în următoarele rapoarte financiare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?