X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Safonov: Evenimentele de pe Nistru din 1992 și cele din sud-estul Ucrainei au la bază cauze diferite

5 noi. 2014,, 09:00   Politică
4312 7
Foto: tiras.ru
„Consider că nu poate fi vorba despre o asemănare între scenariul evenimentelor de pe Nistru din anul 1992 și ceea ce se întîmplă acum în Donbas, deoarece la bază stau motive diferite”, a declarat pentru NOI.md președintele Asociației Politologilor Independenți din Transnistria, Andrei Safonov.

Comentînd alegerile legislative care au avut loc în autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk, Safonov a reamintit că „conflictul pe Nistru și proclamarea ulterioară a RMN s-a produs din cauza că o parte a populației din regiune dorea să rămînă în componența URSS, iar alta – să o părăsească. „În cazul Ucrainei însă este vorba despre o divizare politică și regională a unui stat absolut independent, care pe parcursul anilor de suveranitate așa și nu fost în stare să decidă care este vectorul de dezvoltare – Vestul sau Estul”, a menționat politologul.
„În afară de aceasta, problema limbii ruse în Ucraina nu este atît de acută, cum era în Moldova în anii 1989-1990. În țara vecină toți ucrainenii cunosc limba rusă, iar majoritatea vorbitorilor de rusă cu ușurință trec la limba ucraineană. În Ucraina s-a produs un conflict politic dintre două modele, vectore de dezvoltare a țării, despre care acum 20 de ani în Moldova nici nu se punea problema”, este convins analistul.

Safonov este ferm convins că „alegerile din regiunile Donețk și Lugansk decurg ;i din faptul că doar persoanele care au obținut mandat din partea societății civile locale pot negocia cu Kievul și concomitent edifica tinere state independente. „La fel ca în cazul realizării proiectului «Novorossia», anunțat anterior. În acest context, este interesant de văzut dacă în procesul de formare a noilor structuri de stat vor fi invitați funcționarii atrași anterior din alte părți, ca în cazul fostului vicepreședinte al RMN Alexandr Karaman. După toată probabilitatea, se va miza pe cadrele proprii.

În acest moment cel mai important totuși este faptul că negocierile dintre Kiev și Donbas în continuare vor fi purtate de parlamentarii care au acces în Rada Supremă după alegerile din 26 octombrie și cei care au ajuns în legislativele din Lugansk și Donețk după scrutinele din 2 noiembrie, adică de cei care au obținut mandatul de deputat deja după divizarea Ucrainei”, a conchis Safonov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?