Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Alegerile din România: votul peste hotare va fi mai bine organizat

4 noi. 2014,, 14:45   Politică
2336 0
Foto: totul.md
Guvernul României promite să organizeze mai bine procesul de vot peste hotarele ţării în cadrul turului II al alegerilor prezidenţiale. Potrivit agenţiei "Infotag", declaraţia a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlăţean, în cadrul unui interviu prin telefon pentru "Radio Moldova".

Titus Corlăţean nu a precizat ce măsuri vor fi întreprinse sau dacă vor fi deschise secţii suplimentare de vot pe malul stîng al Prutului.

"Pot spune doar că se va raţionaliza procesul de completare a declaraţiilor pe propria răspundere în afara secţiilor de votare. Noi am dorit să evităm fraudarea alegerilor în diasporă, după ce am fost criticaţi în urma desfăşurării ultimului scrutin parlamentar. Astfel, pentru alegătorii din diasporă am introdus semnarea declaraţiei pe propria răspundere de a nu vota multiplu. Dar această procedură a luat şi timp, fapt ce a condus la formarea cozilor la secţiile de votare din afara ţării. Nu vom renunţa la această declaraţie, doar că alegătorii vor trebui să o completeze în afara birourilor de votare. Aceasta va fluidiza procesul de votare", a spus Corlăţean.

Ministrul a recunoscut că autorităţile de la Bucureşti nu s-au aşteptat la o asemenea rată de participare la alegeri a cetăţenilor români din afara ţării, inclusiv din Republica Moldova.

"În Republica Moldova au votat în jur de 22 de mii de cetăţeni români. Remarcăm că la ultimul scrutin parlamentar în Republica Moldova au votat doar opt mii de cetăţeni români. Oricum, noi am mărit numărul secţiilor de votare", a precizat Corlăţean.

Conform datelor oficiale, peste 200 de mii de moldoveni deţin cetăţenia României. La alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie au fost deschise 21 secţii de vot, inclusiv 4 la Chişinău. La urne s-au prezentat în jur de 22 de mii de cetăţeni. Pentru candidatul Victor Ponta au votat 8202 oameni, pentru Klaus Iohannis – 6909, pentru Elena Udrea – 2774, pentru Monica Macovei – 1660. Restul candidaţilor a obţinut mai puţin de 50 de voturi.

Mulţi moldoveni care deţin cetăţenie română au fost nevoiţi să stea în rînd mai multe ore pentru a vota preşedintele României, iar o bună parte dintre ei nu au reuşit să voteze, deoarece secţiile s-au închis la 21.00. O situaţie similară putea fi observată şi în alte ţări. În Franţa cetăţenii români au dat buzna în clădirea în care era amplasată secţia de vot. Pentru normalizarea situaţiei a fost necesară intervenţia poliţiei franceze.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?