X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Experți: Parlamentul adoptă legi care contravin Constituției Moldovei (VIDEO)

3 noi. 2014,, 16:00   Societate
6277 10
Foto: noi.md
Organizația Obștească Republicană „Protecția consumatorilor” îndeamnă locuitorii capitalei să participe, pe 17 noiembrie, la mitingul de protest împotriva dezmățului judecătoresc, acțiune care va fi organizată în fața Judecătoriei Botanica (str. Zelinschi, 13, ora 11.00). Anunțul a fost făcut de activiștii organizației în cadrul unei conferințe de presă, informează NOI.md.

Potrivit președintelui organizației „Protecția consumatorilor”, Piotr Guțul, în această zi Judecătoria Botanica va examina cererea lor împotriva primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, pentru că a refuzat să execute hotărîrea Curții Supreme de Justiție, care a obligat „Apă-Canal Chișinău” să instaleze în apartamentele consumatorilor contoare de apă din contul organizației.

Totodată, Guțul a reamintit că Parlamentul a aprobat în ultimul timp mai multe legi care contravin Constituției Republicii Moldova și Legii organice privind protecția consumatorilor, care ca importanță este imediat inferioară Legii Supreme.

„Conform Legii cu privire la apa potabilă, care deja a intrat în vigoare, consumatorul acum este obligat să achite apa consumată în conformitate cu datele contorului comun de bloc, nu cel din apartament. În anul 2008, Primăria deja a încercat să promoveze această prevedere, însă noi ne-am adresat Parlamentului, care a recunoscut-o ilegală. Și iată acum același parlament adoptă această lege ilegală. Același lucru se referă la decizia Parlamentului care obligă consumatorii cu încălzire autonomă să plătească și pentru încălzirea centralizată, de care ei nu se folosesc. Conform Legii cu privire la drepturile consumatorilor, nimeni nu este în drept să impună oamenilor vreun serviciu fără acceptul acestora exprimat într-un acord bilateral. În țară se încalcă flagrant drepturile cetățenilor”, a declarat expertul.

Piotr Guțul a precizat că organizației lor i-a fost refuzată oferirea informației necesare despre activitatea SA „Termocom”, din simplul motiv că această întreprindere deja nu mai există, acum fiind în proces de insolvabilitate.

„Însă instanțele de judecată adoptă hotărîri neechitabile împotriva consumatorilor de energie termică în baza cererilor unei întreprinderi fantomă – „Termocom”. Am contestat unele decizii ale instanțelor de judecată primare la Curtea Supremă de Justiție și am solicitat Consiliului Suprem al Magistraturii să fie pedepsiți magistrații care au luat decizii ilegale”, a menționat Guțul.

Specialistul în protecția drepturilor omului Tatiana Golub le-a amintit jurnaliștilor că „Legea organică cu privire la protecția drepturilor consumatorilor a fost elaborată și adoptată în baza practicii europene din domeniul respectiv”. „Înainte de a cere achitarea propriilor pierderi, «Apă-Canal Chișinău» și «Termocom», care sînt monopoliști pe piața Moldovei, sînt obligați să încheie contracte individuale cu fiecare consumator, în care să fie stabilite toate condițiile. De asemenea, companiile respective trebuie să instaleze contoare din cont propriu, cum a procedat în mod civilizat «Gas Natural Fenosa», și abia atunci să se adreseze în instanțele de judecată. Este foarte straniu că în instanțele de judecată din Moldova această condiție este ignorată”, a subliniat Golub.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?