X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Başcanul Găgăuziei s-a retras temporar din campania electorală

3 noi. 2014,, 14:15   Politică
3740 4
Foto: kp.md
Başcanul Găgăuziei, preşedintele Partidului Regiunilor, Mihail Formuzal, şi-a sistat participarea în campania electorală în componenţa blocului „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”. Informația a fost comunicată duminică de Serviciul de presă al başcanului, relatează agenţia "Infotag".

Potrivit comunicatului, şeful autonomiei "îşi sistează participarea activă în blocul politic pentru a-şi axa activitatea pe contracararea încercărilor criminale de a discredita Găgăuzia".

"Pe durata unei perioade lungi de timp a activităţii sale politice, başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a pledat pentru utilizarea la maximum a potenţialului de dezvoltare a relaţiilor cu ţările Uniunii Vamale. Ghidîndu-se de aceste idei, el s-a alăturat blocului politic "Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală". Analiza evenimentelor care au loc în regiune, inclusiv în ţara vecină, cu regret, indică la faptul că interesul geopolitic a devenit un factor dominant şi prevalează nu doar asupra interesului naţional, ci şi asupra bunului simţ", se menţionează în comunicat.

Serviciul de presă al başcanului afirmă că "Rusia este acum prezentată ca principalul duşman și că oamenilor li se impune ideea că în Găgăuzia, ca într-o regiune prorusă, constant au loc procese ciudate, învăluite în cortina conspiraţiei".

"Toate aceste ameninţări artificiale sînt create cu scopul de a demoniza Rusia şi de a distrage atenţia locuitorilor de la rezultatele precare ale politicii guvernării ţării noastre. Nu prea sînt dubii că în procesele care au loc este implicat SIS-ul, subordonat oligarhilor din Partidul Democrat", se menționează în comunicatul de presă.

În această situaţie, Mihail Formuzal consideră necesar "de a-şi concentra eforturile asupra neutralizării planurilor de folosire a autonomiei ca monedă de schimb în jocurile geopolitice", deoarece, participînd la procesele politice din ţară, başcanul Găgăuziei "în primul rînd poartă răspundere faţă de locuitorii autonomiei şi consideră prioritar a nu admite nicio încercare criminală de a discredita Găgăuzia".

"În acest context Mihail Formuzal îşi opreşte temporar participarea activă la blocul politic, dar nu îşi încetează activitatea îndreptată spre atingerea scopurilor declarate anterior de bloc", se subliniază în comunicat, unde se mai menţionează că în timpul apropiat başcanul va informa detaliat despre opinia sa față de evenimentele din regiune şi "despre acţiunile sale de realizare a intereselor Moldovei ca răspuns la încercările de a înrăutăţi relaţiile cu Rusia".

În urmă cu două săptămîni surse de la Moscova au relatat că preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, încearcă să elimine blocul "Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală", partidul "Renaştere-Возрождение" şi partidul Patria din cursa electorală. Potrivit acestor informaţii, oameni influenţi din Moscova exercită presiuni asupra acestor partide proruse pentru a exclude din cursa electorală concurenţii socialiştilor şi de a le spori şansele de trecere în parlament. Aceleaşi surse au afirmat că Formuzal a cedat în faţa Moscovei şi va renunţa la alegeri, dar alţi lideri de partid nu doresc să-şi retragă candidaturile. Această informaţie a fost confirmată de Renato Usatîi, care conduce lista electorală a partidului Patria.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?