X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Leancă: Cooperarea transfrontalieră ajută la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor

31 oct. 2014,, 16:45   Politică
4175 1
Foto: basarabia.md
"Cooperarea transfrontalieră reprezintă un instrument extrem de important pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor", a declarat premierul Iurie Leancă vineri, în cadrul conferinţei naţionale "Cooperarea transfrontalieră: realizări şi perspective pentru Republica Moldova", la care a fost făcut bilanțul cooperării transfrontaliere din ultimii ani şi au fost trasate obiectivele de viitor.

Potrivit agenţiei "Infotag", premierul a menţionat că pentru Republica Moldova cooperarea transfrontalieră este un domeniu al acţiunilor concrete în care în ultimii ani au fost realizate numeroase proiecte, care au contribuit la crearea noilor locuri de muncă, îmbunătăţirea mediului ambiant şi a condiţiilor de trai.

Printre proiectele importante realizate în ultimii ani, premierul a remarcat crearea serviciului de urgenţă SMURD, construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, renovarea barajului Costeşti-Stînca, restaurarea Cetăţii Soroca, construcţia unui complex agricol modern în Sîngerei şi a unui complex expoziţional modern în Ialoveni.

"Cu cît mai multe proiecte de acest gen vor fi în Moldova, cu atît mai mari vor fi schimbările în ţara noastră. Acestea sînt programe ce contribuie la îmbunătăţirea vieţii oamenilor – fie prin dezvoltarea localităţilor rurale, fie prin aplicarea unor practici noi în agricultură, prin sporirea calităţii serviciilor medicale sau prin dezvoltarea turismului. Proiectele urmăresc scopul de a apropia cetăţenii din regiunile transfrontaliere şi de a contribui astfel la dezvoltarea zonei de cooperare", a spus premierul.

Potrivit lui, următoarea perioadă de timp – 2015-2020 – este extrem de importantă pentru dezvoltarea transfrontalieră, precizînd în context că autorităţile locale şi centrale trebuie să-şi fortifice capacităţile de absorbţie a fondurilor europene.

"În acelaşi timp, ne dorim ca în această perioadă să depăşim statutul de vecin al UE şi să devenim ţară candidat. Sînt convins că cu cît mai repede ne vom schimba mentalitatea, vom depune mai mult efort pentru a îmbunătăţi lucrurile, cu atît mai repede vom avea susţinerea oficialilor de la Bruxelles pentru a trece la o nouă relaţie cu UE", a spus şeful Guvernului.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, ambasadorul Pirkka Tapiola, a menţionat că "susţinerea cooperării transfrontaliere este unul dintre elementele cheie ale UE".

"Vrem să vedem o cooperare bună la hotarul UE, fapt ce va asigura nu doar o calitate mai bună a vieţii la frontieră, dar şi o mai mare siguranţă şi securizare a frontierelor", a spus Tapiola.

Potrivit lui, pentru următoarea perioadă de timp UE va oferi 81 de milioane de euro pentru realizarea unor noi programe transfrontaliere numai pentru componenta Moldova-România.

"Este o alocaţie care va trebui să fie folosită în mod eficient. Avînd deja experienţă, sînt sigur că aşa va fi", a spus Pirkka Tapiola.

Ambasadoarea Germaniei la Chişinău, Ulrike Maria Knotz, a menţionat că Germania, prin Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), a susţinut realizarea proiectelor transfrontaliere în Moldova în ultimii şapte ani.

"Germania va susţine şi de acum încolo Republica Moldova în crearea unor parteneriate sustenabile la frontieră. Doar regiunile puternice vor permite ca cooperarea transfrontalieră să fie percepută ca o chestiune politică de mare importanţă", a spus ambasadoarea.

În ultimii ani, în cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina- Republica Moldova au fost realizate sau sînt în curs de realizare un şir de proiecte transfrontaliere, printre care Proiectul "IMPEFO – îmbunătăţirea cooperării transfrontaliere dintre Republica Moldova şi România privind produsele petroliere şi alimentare" în valoare de 3,4 milioane de euro, "Dezvoltarea sectorului agricol prin crearea unei reţele agricole transfrontaliere", Sîngerei, în valoare de 1,8 milioane de euro, "Dezvoltarea Turismului Transfrontalier prin Promovarea Conacului Manuc Bey, Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza şi a muzeului Blesciunov".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?