X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Rusia aşteaptă garanţii de plată pentru gazul livrat Ucrainei

31 oct. 2014,, 02:30   Externe
3527 1
Foto: newsru.com
La Bruxelles continuă negocierile dintre Rusia, Ucraina şi UE în legătură cu livrarea de gaz în Ucraina. Kievul nu a prezentat garanţii privind plata în avans a gazului rusesc, a menţionat ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak.

Potrivit lui Novak, toate documentele sunt pregătite, dar fără garanţii Moscova nu le va semna. Judecând după toate aparenţele, autorităţile ucrainene nu-şi pierd speranţa că vor primi gaz rusesc după metoda tradiţională – adică în dar. De aceea, negocierile se desfăşoară cu dificultate. Partea ucraineană afirmă: vom găsi banii, semnaţi mai repede acordul! Însă colegii lor ruşi, care au o experienţă amară în acest domeniu, nu se lasă duşi cu vorba. „Când o să aveţi bani, atunci o să aveţi şi gaz”, a declarat Aleksandr Novak.

Şi Europa se află într-o situaţia destul de dificilă, consideră analistul Igor Iuşkov. „Se pune problema securităţii energetice a europenilor. Americanii au o poziţie care contravine intereselor Europei. Ei speră că, dacă livrările de gaz rusesc vor fi sistate, preţurile pe piaţa europeană vor creşte, iar Washingtonul va putea, în perspectivă, să-şi vândă gazul acolo. Europenii vor fi nevoiţi să plătească scump pentru problemele economice şi politice din Ucraina”.

Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, care a reprezentat Comisia Europeană la negocieri, a declarat, anterior, următoarele: UE este dispusă, până la sfârşitul anului, să acorde Ucrainei un credit de 760 de milioane de euro. Însă Bruxelles-ul nu poate primi de la ucraineni garanţii că banii vor fi folosiţi pentru a plăti facturile la gaz. Aşa că Oettinger a fost nevoit să recunoască că Ucraina nu vrea să plătească pentru gaz. Iar sumele de bani necesare sunt uriaşe, menţionează expertul Serghei Pravosudov.

„Parametrii asupra cărora au convenit Rusia şi Uniunea Europeană sunt rambursarea până la sfârşitul anului a 3,1 miliarde de dolari datoraţi Rusiei şi plata în avans a sumei de un miliard şi jumătate de dolari. Atunci livrările vor fi demarate. Ucraina are 3,1 miliarde de dolari, ei au primit un credit de la FMI. Ei mai trebuie să găsească încă 1,5 miliarde. Toţi înţeleg foarte bine că fără plata în avans, Ucraina nu va primi gaz de la Rusia la iarnă şi ea va începe să sustragă gazul destinat europenilor”.

Şi totuşi încă mai există speranţe că negocierile vor avea succes, căci este pusă în pericol securitatea energetică a UE. Potrivit estimărilor făcute de Comisia Europeană, 24 din cele 28 de ţări membre ale UE pot să îngheţe fără gazul rusesc. Aşa că această problemă trebuie rezolvată cât mai urgent, după cum a recunoscut şi Gunther Oettinger. În plus, postul de comisar pentru energie va fi ocupat, în curând, de altcineva. Oettinger va trebui să transmită totul succesorului lui, slovacul Maros Sefcovic, care nu s-a ocupat până acum de tema gazului. Pentru a studia această problemă este nevoie de timp pe care Europa nu îl are, deoarece iarna bate la uşă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?