X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Coaliţia din Rada Supremă: Căsătorie din interes

29 oct. 2014,, 03:00   Externe
4614 0
Foto: gordonua.com
„O puternică forţă pro-europeană”. Potrivit preşedintelui Ucrainei, aşa va fi coaliţia din noua Radă Supremă. Piotr Poroşenko, blocul lui ocupând al doilea loc la alegerile legislative care s-au desfăşurat pe 26 octombrie, a negociat crearea unei coaliţii cu actualul premier, Arseni Iaţeniuk, liderul Frontului Naţional care a câştigat alegerile legislative.

Rezultatele finale ale alegerilor în Rada Supremă din Ucraina nu au fost anunţate, însă nu se prevăd schimbări ale rezultatelor preliminare. Pe lângă Frontul Naţional şi Blocul Poroşenko, în Parlamentul ucrainean intră Samopomoşci, partidul primarului din Lvov, Andrei Sadovâi („marele necunoscut” la nivel regional), Blocul Opoziţiei (în general, funcţionari din Partidul Regiunilor, fost partid de guvernământ), Partidul Radical al lui Oleg Liaşko şi Partidul Batkivşcina al fostului premier, Iulia Timoşenko.

Obiectivul principal al tuturor forţelor politice care au intrat în Radă este de a forma cât mai rapid o coaliţie, lucru pe care l-au început înainte de anunţarea rezultatelor preliminare. În caz contrar, Parlamentul va fi dizolvat. Iniţial, Poroşenko şi Iaţeniuk au făcut un schimb de declaraţii despre cooperare de la distanţă, ulterior, în cadrul unei întâlniri private. Puţin probabil că această cooperare va fi eficientă, consideră politologul Kirill Koktâş. „Probabil că această coaliţie nu va permite formarea unei majorităţi parlamentare stabile. Pe de-o parte, este Blocul Poroşenko, interesat de Ucraina ca ţară. Pe de altă parte, se află Iaţeniuk şi partidul său care promovează politica războiului şi care, bazându-se pe circumstanţe de urgenţă, a cheltuit până în prezent 3 miliarde de dolari din buget pe operaţiunile militare din sud-estul Ucrainei”.

Cel mai probabil, Poroşenko şi Iaţeniuk vor atrage „o a treia forţă” pentru a stabiliza coaliţia care se formeaz. Aceasta poate fi Batkivşcina, consideră Iuri Solobozov, expert de la Institutul de Strategie Naţională. „Va fi o „căsătorie cu forţa” între Frontul Popular şi Blocul Poroşenko cu medierea unei terţe forţe. Această terţă forţă poate fi Partidul Batkivşcina al Iuliei Timoşenko, foarte slab, care a depăşit la limită pragul electoral”. Baza ideologică pentru formarea noii coaliţii va fi Acordul de asociere între Ucraina şi UE, nimic altceva nu-i atrage pe ucraineni. Deocamdată, cuvântul „Europa” acţionează foarte bine asupra oamenilor, consideră experţii ucraineni. Având în vedere divergenţele dintre Poroşenko şi Iaţeniuk care, potrivit experţilor, vor apărea în curând, nici un politician nu riscă să susţină că această coaliţie va dura mult.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?