X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expert: Ping-pongul dintre Rusia și UE în privința Moldovei va continua

24 oct. 2014,, 16:25   Politică
4055 3
Foto : tribuna.md
Declarația președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind inadmisibilitatea presiunilor externe asupra Moldovei poate fi percepută ca replică la reacțiile răsunătoare, din ultima perioadă, ale Federației Ruse. De această părere este expertul IDIS "Viitorul", Cornel Ciurea, care admite că între cele două puteri internaționale există un fel de ping-pong, informează NOI.md.

Analistul politic susține că schimbul de replici dintre părți are loc de cele mai multe ori pe cale diplomatică, prin mesaje indirecte. Această dublare rezultă din interesele diferite pe care le au cele două puteri în Republica Moldova, spune Ciurea.

„Între Federația Rusă și UE există un asemenea gen de ping-pong. Declarațiile Rusiei în care este vizată Moldova sînt dublate de declarațiile de susținere din partea UE. Aceste declarații nu schimbă însă situația politică din țară. În continuare vor fi promovate aceste mesaje, fie de susținere, fie de descurajare, pentru că Moscova vrea o schimbare a status quo-ului în Moldova, în timp ce UE - menținerea lui”, opinează Ciurea.

Analistul se arată convins că declarația lui Juncker privind includerea Republicii Moldova în procesul de lărgire a Uniunii Europene este un semnal pozitiv pentru țara noastră, în ciuda faptul că ideea lărgirii hotarelor uniunii nu este tocmai agreată de statele-membre.

Jean-Claude Juncker a reiterat în cadrul unei întrevederi cu liderul PLDM, Vlad Filat, că orice presiuni făcute din afară cu scopul de a împiedica Republica Moldova să-şi făurească propriul destin sînt inacceptabile. Recent, și Ministerul rus de Externe a emis o declarație publică în care și-a exprimat îngrijorarea în legătură situația politică din Moldova. Instituția a criticat decizia Curții Constituționale, prin care asocierea Moldovei la UE a fost declarată constituțională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?