Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Vor fi sau nu excluși comuniștii reformatori din cursa electorală

23 oct. 2014,, 14:15   Politică
3368 1
Foto: moldnews.md
Obiecțiile Coaliției "Control Civil - Alegeri 2014" vizavi de presupusa înregistrare ilegală a Partidului Comunist Reformator în cursa pentru alegeri, trebuie adresate Ministerului Justiției și nu Comisiei Electorale Centrale. Astfel a comentat vicepreședintele CEC, Ștefan Urîtu, solicitarea ONG-ului de a exclude formațiunea din cursa electorală, informează NOI.md.

Funcționarul a precizat că modul în care au fost înregistrate partidele nu ține de competența Comisiei Electorale Centrale. Instituția aprobă sau respinge un concurent electoral, în funcție de informațiile furnizate de Ministerul Justiției. Potrivit lui Ștefan Urîtu, sesizările în acest caz trebuiau depuse la timpul oportun, adică înainte de 15 septembrie, cînd a fost definitivată lista partidelor care pot participa la alegeri. În context, Ștefan Urîtu opinează că cererea de a exclude din cursă comuniștii reformatori are o conotație politică.

„Procedura de înregistrare se face la Ministerului Justiției. A fost dat un termen de atac, respectiv reprezentanții ONG-ului puteau să atace în judecată decizia de înregistrare, în cazul în care s-au constatat abateri. Acum, nu CEC se ocupă de această problemă, la Ministerul Justiției, acolo să caute instrumentul necesar să se lămurească”, a explicat Urîtu.

Potrivit vicepreședintelui CEC, un concurent electoral poate fi exclus din cursă în cazul se constată că acesta este finanțat de peste hotare, utilizează resurse financiare nedeclarate sau admite încălcări grave ale principiilor democrate. În toate aceste cazuri, membrii CEC pot decide cu majoritate de voturi să se adreseze în instanță pentru a cere excluderea din cursa electorală.

Coaliția "Control Civil - Alegeri 2014" a cerut CEC-ului să nu admită participarea Partidului Comunist Reformator la alegerile din 2014, argumentînd că organizaţiile regionale ale formațiunii au fost instituite fără respectarea normelor legi, iar în listele de partid au fost incluse numele unor persoane decedate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?