Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Un ONG cere tragerea la răspundere penală a înalţilor demnitari de stat pentru comiterea infracţiunii de genocid

23 oct. 2014,, 10:15   Societate
4256 3
Foto: noi.md
Liderul Asociaţiei pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei, Andrei Donică, a depus un demers pe numele procurorului general, Corneliu Gurin, prin care cere tragerea la răspundere penală a înalţilor demnitari de stat care au condus ţara din anul 2002 şi pînă în prezent pentru comiterea infracţiunii de genocid împotriva propriului popor.

Andrei Donică a menţionat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", că prin politica sa statul comite o infracţiune foarte gravă împotriva a circa 1,5 mil. de cetăţeni, reprezentate de grupuri sociale precum pensionari, invalizi, copii minori şi şomeri, care sînt impuşi să trăiască în condiţii de subzistenţă de natură să ducă la distrugerea lor fizică totală sau parţială.

"Potrivit Constituţiei statul este obligat să întreprindă măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea şi bunăstarea. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică minimul de existenţă în Moldova este de 1452 de lei, însă peste 90% din pensionari şi invalizi au pensii mult mai mici decît acest minim de existenţă", a spus Donică.

În opinia lui, acţiunile pe care le întreprind autorităţile statului în raport cu pensionarii, invalizii, mamele cu copii şi şomerii, se înscriu în categoria infracţiunilor de genocid în masă.

"Autorităţile supun aceste categorii sociale la o moarte lentă, pentru că oamenii nu au bani să se alimenteze corespunzător, să se trateze, nemaivorbind de achitarea serviciilor comunale. Este mai rău ca pe timp de război. Pentru infracţiunea de genocid în masă, art. 135 al Codul Penal al RM prevede închisoare de la 15 la 25 de ani sau chiar detenţie pe viaţă", a spus Donică.

El a menţionat că în cazul în care în baza demersului depus, procurorii nu vor intenta un dosar penal pe numele înalţilor demnitari care au condus ţara din anul 2002 (preşedinţi de ţară, speakeri, vicespeakeri, premieri, vicepremieri, miniştri ai protecţiei sociale) atunci vor ataca decizia în cauză procurorului ierarhic superior, după care vor depune cerere la CEDO.

"Sîntem ferm convinşi că vom obţine cîştig de cauză. Dreptul la asistenţă şi protecţie socială este garantat de stat, prin urmare statul este obligat să facă tot posibilul pentru ca să asigure cetăţenilor un trai decent. În cazul în care nu face acest lucru trebuie tras la răspundere", consideră Donică.

Pensionara Galina Chiriac a menţionat că pensionarii trăiesc la limita sărăciei, sînt bolnavi şi nu au bani nici măcar pentru minimul necesar.

"Cum este posibil de a trăi în astfel de condiţii? De ce sîntem supuşi unui astfel de trai la bătrîneţe după ce am lucrat toată viaţa? Oare celor de la putere nu le este ruşine pentru viaţa pe care o trăim? De ce oligarhii nu se gîndesc la noi? De ce ei au nevoie de miliarde, iar noi trebuie să trăim în sărăcie", a întrebat cu disperare pensionara, care după ce a muncit 29 de ani are o pensie de 1120 de lei.

Pensionarul Chiril Trofimciuc consideră că "toţi demnitarii de stat trebuie să stea la închisoare pentru faptul că supun cele mai vulnerabile categorii sociale să trăiască în condiţii inumane".

"Încercăm să facem economii pe cît putem, dar aceste economii ne consumă viaţa şi sănătatea", a spus pensionarul.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?