X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Rachetele din Crimeea au drept tinta baza NATO din Romania

23 oct. 2014,, 00:01   Externe
7292 8
Foto: eurasian-defence.ru
Crimeea ar putea deveni, cu adevarat, unul dintre locurile de desfasurare a sistemelor purtatoare de armament nuclear, iar indignarea Statelor Unite nu are nici un fel de importanta, scrie publicatia electronica Vzgliad, comentand ultimele reactii ale Washingtonului pe aceasta tema. In primul rand, sistemele purtatoare nu sunt arme in sine si, in al doilea rand, acest lucru nu se va intampla prea curand.

Mai multi senatori si deputati americani i-au cerut presedintelui Barack Obama sa sisteze orice colaborare cu Rusia. Un apel care este consecinta "desfasurarii in Crimeea a sistemelor purtatoare de arme tactice nucleare".

Autorii demersului afirma ca, la inceputul lunii august, Moscova a decis sa transfere in Crimeea bombardiere Tu-22M3 si sisteme tactice Iskander-M, capabile sa lanseze atacuri cu rachete de croaziere de mare precizie R-500, dotata inclusiv cu incarcatura nucleara. Or, spun alesii americani, acest lucru incalca nu numai tratatul din americano-sovietic din 1987 privind lichidarea rachetelor cu raza medie si mica de actiune, dar reprezinta si o amenintare directa la adresa securitatii intregii Europe.

"O manevra care permite Rusiei sa se apropie de bazele NATO si sa dobandeasca avantaj militar in regiune", subliniaza senatorii si deputatii americani, cerandu-i presedintelui Barack Obama sa informeze cat mai curand Congresul in legatura cu eventulele masuri de raspuns. In acest sens, este evocata suspendarea totala a contactelor dintre tarile NATO si Moscova, precum si expulzarea personalului rus din bazele si obiectivele NATO.

Ce spun rusii? Ca nu e treaba americanilor ce se intampla in Crimeea! Pentru ca, au explicat publicatiei Vzgliad surse din cadrul Ministerului rus al apararii, dislocarea pe teritoriul peninsulei, care gazduieste inclusiv Flota rusa in Marea Neagra, a bombardierelor Tu-2M2 si a sistemelor Iskander-M nu este reglementata de nici un fel de acorduri internationale.

Tinta - baza din Romania

Potrivit Statului major al armatei ruse, primele avioane de lupta Tu-22M3 isi vor face aparitia in Crimeea pana in 2016. In ceea ce priveste sistemele Iskander, nu exista o decizie ferma. Oricum, ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, a repetat de nemuratate ori ca respectivele dispozitive pot fi deplasate in orice moment. "Unde vrem, acolo le trimitem!", a subliniat oficialul rus. Tocmai de aceea au fost instalate Iskander in regiunile Kaliningrad si Leningrad. In primul caz, ele pareaza amenintarea pe care, afirma Moscova, o reprezinta bazele NATO din Polonia. In al doilea caz, este luata "in vizor" infrastructura NATO din Tarile Baltice.

Amplasarea sistemelor Iskander in Crimeea garanteaza, in caz de necesitate, distrugerea altei baze americane de rachete de interceptare, cea din Romania, precizeaza Vzgliad. La randul lor, bombardierele Tu-22M3 vor fi in stare nu numai sa sustina un astfel de atac cu rachete de croaziera X-22 si X-15, dar sa distruga in totalitate prezenta americana in Marea Neagra.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?