Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Sancțiunile continuă, dar Kievul nu va primi bani

21 oct. 2014,, 16:15   Externe
4125 13
Foto: ruvr.ru
Miniștrii de Externe ai UE au decis să recomande summitului UE care va avea loc pe 23-24 octombrie să nu anuleze sancțiunile împotriva Rusiei.

Însă altă știre este mai rea. UE nu a găsit de asemenea două miliarde de euro de care are nevoie Ucraina pentru acoperirea datoriei pentru gazele rusești.

La Luxemburg, unde au fost examinate sancțiunile, s-au auzit mai mult vocile în favoarea „lobby estic pro-american” – miniștrii polonez, lituanian și leton. Tocmai ei au informat pe jurnaliști că Rusia nu se comportă destul de bine pentru a fi anulate sancțiunile împotriva ei.

Comentînd aceste declarații, ambasadorul rus la UE, Vladimir Cijov, a spus între altele următoarele.

„Cred că epuizînd resursele politice ale sancțiunilor, UE s-a apropiat de punctul cînd trebuie să se gîndească la o mișcare în direcția opusă. Însă, Rusia nu va cere nimic nimănui. Noi nu vom implora UE sau pe altcineva să anuleze sancțiunile”.

Faptul că Moscova nu va implora pe nimeni a fost confirmat pe neașteptate de BND. Analiștii BND au calculat că ținînd cont de rezervele de aur, valută și numerar și datoria de stat nu prea mare (mai puțin de 13% din PIB), Rusia poate să supraviețuiască confortabil cu sancțiunile cel puțin patru ani. Așa ceva nu se poate spune despre țările UE. Fiecare an al continuării sancțiunilor de răspuns va duce la ruinarea a zeci de ferme și companii de transport.

Sancțiunile împotriva Rusiei sînt principalul instrument al Washingtonului în menținerea spațiului geopolitici subordonat SUA în toată zona euro-atlantică, a declarat la Moscova ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Reglementarea crizei din Ucraina nu a fost niciodată un lucru principal pentru Washington. Este important ca Ucraina să fie menținută ca factor iritant în relațiile dintre Rusia și UE.

A doua temă, care a fost examinată la Luxemburg și va fi luată în discuție la summitul de toamnă al UE de pe data de 23-24 octombrie sînt relațiile cu Kievul.

Cancelarul german, Angela Merkel a efectuat o vizită urgentă la Bratislava pentru a convinge din nou Slovacia să livreze gaze în revers în Ucraina. Slovacia este dispusă să ajute Ucraina, însă trebuie ca autoritățile de la Kiev să rezolve problemele lor, a declarat premierul slovac, Robert Fico. „Am impresia că Ucraina așteaptă că problemele ei vor fi rezolvate de altcineva și nu de ea”, a relevat Robert Fico.

Iar, ministrul ceh de Externe, Lubomir Zaoralek, la rîndul său, a declarat că UE poate acorda Ucrainei bani suplimentari pentru acoperirea datoriei față de Gazprom, însă numai sub garanții clare și sub controlul strict al UE al utilizării lor în acest scop. Adică, Bruxellesul se teme că orice mijloace financiare noi ale UE vor fi pur și simplu furate de către noile autorități.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?