Transnistria stiri: 1427
Eurovision stiri: 515

HRW: Ucraina a folosit bombe cu fragmentație în zonele populate din Donețk

21 oct. 2014,, 11:45   Externe
2940 1
Foto: agerpres.ro
Forțele guvernamentale ucrainene au folosit bombe cu fragmentație în zonele populate din orașul Donețk la începutul lunii octombrie, se arată într-un raport Human Rights Watch (HRW) publicat pe site-ul organizației.

Potrivit HRW, utilizarea bombelor cu fragmentație în zonele populate încalcă legile războiului din cauza pericolului reprezentat de aceste arme și ar putea constitui crime de război.

În timpul unei anchete de o săptămînă în estul Ucrainei, Human Rights Watch a strîns informații cu privire la utilizarea la scară largă a bombelor cu fragmentație în luptele dintre forțele guvernamentale și rebelii proruși în peste 12 sate și orașe. Deși nu a fost posibilă stabilirea cu certitudine a responsabilității pentru multe dintre atacuri, dovezile indică faptul că forțele guvernamentale ucrainene sînt responsabile pentru mai multe atacuri în care s-au folosit bombe cu fragmentație la Donețk.

Un angajat al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) a fost ucis la 2 octombrie într-un atac la Donețk în care s-au folosit astfel de arme, afirmă HRW în raportul său.

'Este șocant să vezi cum o armă interzisă de majoritatea țărilor este folosită la scară largă în estul Ucrainei', a declarat Mark Hiznay, expert în arme din cadrul Human Rights Watch. 'Autoritățile ucrainene ar trebui să-și ia imediat angajamentul de a nu folosi bombe cu fragmentație și ar trebui să semneze convenția care interzice utilizarea lor', a mai spus el.

Bombele cu fragmentație conțin zeci sau sute de muniții de mici dimensiuni, numite submuniții. După lansare, ele împrăștie submunițiile pe o zonă extinsă care ar trebui să explodeze la impactul cu solul. Multe submuniții nu explodează însă la impact, devenind mine care pot pune viața locuitorilor în pericol ani de zile.

Pînă în prezent, 114 țări au semnat convenția care interzice bombele cu fragmentație din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru populația civilă. Ucraina nu se numără printre semnatarii documentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?