X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Vizita fiscală la întreprinderile nou-create pînă la prezentarea primului raport financiar va fi abolită

21 oct. 2014,, 09:15   Economie
3116 0
Foto: rtr.md
Prim-ministrul Iurie Leancă a solicitat Inspectoratului Fiscal Principal de Stat abolirea, în termen de pînă la 1 noiembrie curent, a oricăror vizite fiscale la întreprinderile nou-create, în perioada de la înregistrare şi pînă la prezentarea de către acestea a primului raport financiar.

Potrivit agenţiei "Infotag", cu referire la serviciul de presă al Secretariatului Consiliului Economic de pe lîngă Prim-ministru, Serviciul Fiscal de Stat urmează să revizuiască toate actele sale normative interne care prevăd vizite fiscale şi să excludă orice vizite la companiile nou-înregistrate în perioada de la înregistrare pînă la prezentarea primului raport financiar.

Prin urmare, funcţia informativă şi consultativă a IFPS va fi exercitată doar la solicitarea din partea agenţilor economici, iar vizitele fiscale vor fi încadrate în baza principiului evaluării de risc a întreprinderii respective.

Iniţiativa vine în continuarea acţiunilor întreprinse de Secretariatul Consiliului Economic, ce au ca scop îmbunătăţirea climatului de afaceri în Republica Moldova şi în special asigurarea funcţionării reale a principiului "ghişeului unic" de înregistrare a întreprinderilor.

În acelaşi context, în mai 2014 a fost emisă o Indicaţie a Prim-ministrului, prin care s-a solicitat de la IFPS, BNS, CNAS şi CNAM anularea cerinţei de înregistrare suplimentară la oficiile sale teritoriale a întreprinderilor nou-create. Cu toate că instituţiile sus-numite s-au conformat cu cerinţele indicaţiei şi au exclus din procedurile sale practica înregistrării repetate a agenţilor economici, unele structuri teritoriale ale IFPS au continuat să solicite companiilor nou-create prezentarea la oficiile IFPS pentru "vizită fiscală de informare".

Scopul final al reformelor la etapa de înregistrare a afacerii este eliminarea totală a procedurilor birocratice inutile, reducerea la minimum a timpului necesar pentru înregistrarea afacerii şi oferirea posibilităţii agentului economic să îşi înceapă activitatea de afaceri imediat, fără a pierde timp în vizite suplimentare la diferite organe de stat ca precondiţie.

Expertul IDIS "Viitorul" Ion Tornea a menţionat că iniţiativa privind anularea controalelor fiscale pînă la prezentarea primului raport financiar este una foarte binevenită, în condiţiile în care autorităţile îşi doresc o ameliorare a mediului de afaceri.

"Rămîne doar să vedem dacă această iniţiativă va fi implementată în practică. Controalele din partea organelor fiscale au provocat întotdeauna cele mai mari nemulţumiri din partea agenţilor economici. Respectiv, orice iniţiativă de îmbunătăţire a situaţiei este binevenită. Ar fi bine ca astfel de iniţiative să fie extinse şi pentru alte companii, nu doar cele nou-create, pentru că toate întreprinderile au nevoie de o reducere a presiunii administrative şi fiscale", consideră expertul.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?