Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

UE a inclus Moldova, Georgia şi Ucraina într-un test de stres pentru securitatea energetică în timpul iernii

17 oct. 2014,, 14:00   Economie
3047 0
Foto: clingendael.nl
Comisia Europeană a inclus Moldova, Georgia şi Ucraina în raportul său privind securitatea energetică în timpul iernii, în cazul suspendării livrărilor de gaze. Acest fapt l-a comunicat vicepreşedintele CE pentru energetică Gunter Ettinger, relatează NOI.md, cu referire la mass-media străine.

„Actualmente Ucraina este un stat-partener deosebit de important, care-şi doreşte o asociaţie mai strînsă cu Uniunea Europeană. Este o ţară, care are o necesitate strîngentă de gaze şi, de asemenea, este o ţară de tranzit a gazelor”, a relatat Gunter Ettinger jurnaliştilor.

El a comunicat că în afară de analiza efectuată pentru fiecare din cele 28 de membri ai UE, Comisia Europeană a publicat un test de stres pentru ţările candidate la aderarea la Uniunea Europeană şi un şir de parteneri, inclusiv Moldova, Georgia şi Ucraina.

„Am examinat detaliat ce se va întîmpla dacă, spre exemplu, Rusia (de sigur aceasta este puţin probabil, dar cine ştie?) va sista livrările de gaze. Ce se va întîmpla, dacă Ucraina (noi nu ne aşteptăm la aşa ceva, dar cine ştie?) nu va executa, nu va putea să-şi execute funcţiile de tranzit a gazelor? Este cel mai rău scenariu pentru statele-membre şi partenerii prezentat în testul de stres”, - a menţionat vicepreşedintele Comisie Europene.

Potrivit lui, este vorba despre aceea „cum să trecem peste iarnă şi să menţinem stabilitatea”. Totodată, Gunter Ettinger a reamintit că în zilele apropiate el se va deplasa la Kiev pentru consultări cu partenerii ucraineni, iar săptămîna viitoare la Bruxelles va avea loc o întrevedere trilaterală UE-FR-Ucraina pe marginea gazelor.

UE trebuie să fie pregătită şi pentru faptul că aceste negocieri nu se vor solda cu rezultate, şi trebuie să-şi cunoască posibilităţile de asigurare cu gaze în timpul iernii, ţinînd cont de livrările din alte surse, spre exemplu, din Algeria şi Norvegia. Testul a fost efectuat în vederea stabilirii tuturor surprizelor posibile pentru iarnă, a explicat comisarul pentru energetică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?