X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Reprezentanţi ai societăţii civile îndeamnă autorităţile să modifice procedura de numire în funcţie a judecătorilor CC

17 oct. 2014,, 11:00   Societate
2735 0
Foto: europalibera.org
Reprezentanţi ai societăţii civile fac apel către autorităţi să modifice procedura de numire în funcţie a judecătorilor Curţii Constituţionale (CC). Potrivit agenţiei "Infotag", ei au declarat aceasta joi, într-o conferinţă de presă.

"Cu regret, legislaţia în vigoare nu prevede desfăşurarea unui concurs deschis pentru selectarea şi numirea în funcţie a judecătorilor Curţii Constituţionale. Noi chemăm Guvernul să iniţieze modificarea legislaţiei cu scopul organizării unor concursuri obligatorii deschise, echitabile şi transparente pentru selectarea şi numirea în funcţie a judecătorilor CC", a declarat preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.

Conform spuselor sale, fără un proces echitabil şi transparent de numire în funcţie a judecătorilor este greu de sporit credibilitatea Curţii Constituţionale, precum şi calitatea deciziilor pe care aceasta le emite.

Gribincea a menţionat că atît timp cît procedura de selectare şi numire în funcţie a judecătorilor CC rămîne neschimbată, "selectarea judecătorilor va rămîne netransparentă şi bazată pe preferinţe politice". "Atunci cînd judecătorul este numit la Curtea Constituţională pe principii politice, nu există premise pentru ca el să adopte decizii de o echitate impecabilă, fără să manifeste preferinţele politice", a opinat el.

Preşedinta Asociaţiei pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, Olesea Stamate, a amintit că în Planul de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană există o prevedere privind reglementarea mai clară a procedurii de alegere a judecătorilor CC. Termenul limită pentru încheierea acestei proceduri este sfîrşitul anului 2014. "În aceste condiţii, amendamentele la legislaţie trebuie operate de urgenţă, mai ales, în contextul viitoarelor alegeri parlamentare", a afirmat Stamate.

Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale consideră că procedura de selectare a membrilor Curţii Constituţionale trebuie să includă audieri publice ale candidaţilor, adoptarea unei decizii motivate, cu specificarea argumentelor şi a motivelor alegerii sau respingerii candidatului.

În luna octombrie, expiră mandatul membrului Curţii Constituţionale, Petru Răilean, pe care Guvernul l-a numit în acest post în anul 2008. Anterior, organizaţii nonguvernamentale au mai solicitat Guvernului modificarea Legii cu privire la Curtea Constituţională, dar autorităţile au lăsat solicitarea fără atenţie.

Curtea Constituţională este compusă din şase judecători. Autorităţile responsabile de numirea în funcţie a membrilor CC sînt Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii, fiecare desemnînd cîte doi judecători. Ultimii doi judecători au fost numiţi în funcţie la începutul anului 2013 - parlamentarul din Partidul Liberal, Victor Popa, şi ex-parlamentarul din Partidul Democrat, Ambasadorul Republicii Moldova în Italia, Aurel Băieşu. În ultimii 1,5 ani, Curtea Constituţională a emis mai multe decizii politice, care au stîrnit discuţii controversate şi acuzaţii de politizare a CC. În plus, un fapt care îi nemulţumeşte pe unii politicieni este acela că cinci din şase membri ai Curţii Constituţionale deţin cetăţenia Romîniei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?