Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Moldova va obţine fonduri din partea E5P pentru a-şi spori eficienţa energetică

16 oct. 2014,, 15:40   Economie
3913 1
Foto: noi.md
Republica Moldova va obţine în următorii ani resurse financiare importante din partea Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu (E5P) pentru a-şi spori eficienţa energetică în cadrul municipiilor din ţară.

Potrivit agenţiei "Infotag", în acest sens joi la Chişinău a fost semnat Acordul de contribuţie între Guvernul Republicii Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu privire la participarea Republicii Moldova în cadrul E5P. Acordul a fost semnat de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Andrian Candu, şi de managerul E5P, Anders Lund.

Andrian Candu a declarat că E5P urmăreşte scopul de a sprijini financiar ţările Parteneriatului Estic în vederea creşterii eficienţei energetice.

"Potrivit regulilor de asociere la E5P ţările care vor să beneficieze de granturile Fondului trebuie să vină cu o contribuţie proprie. Moldova a decis că această contribuţie va fi de 1 mil. de euro. Banii vor fi achitaţi în cinci tranşe. Prima tranţă va fi de 100 mii de euro şi va fi achitată în 2015, iar celelalte patru - de 225 mii euro anual vor fi achitate până în 2019", a spus ministrul.

Andrian Candu a precizat că participarea RM la acest Fond îi va permite să acceseze granturi de până la 20 mil. de euro.

"Banii vor fi folosiţi pentru realizarea proiectelor care vizează îmbunătăţirea eficienţei energetice în municipiile din ţară - izolarea termică a clădirilor, modernizarea transportului public, iluminarea stradală, sisteme de termoficare", a spus ministrul.

Anders Lund a menţionat că realizarea acestor proiecte va permite RM să economisească energie şi să beneficieze de un mediu mai curat.

"Indirect, participarea RM la acest Fond îi va permite să micşoreze dependenţa energetică", a spus Lund.

În cadrul acestui Fond Moldova va putea beneficia de credite acordate în condiţii avantajoase de către instituţiile financiare internaţionale.

Acordul va intra în vigoare după ratificarea lui de către Parlament.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?