Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Moldova a devenit lider la exportul de mere în Ucraina

14 oct. 2014,, 12:15   Economie
3806 0
Foto: avito.ru
Republica Moldova a devenit lider la exportul de mere în Ucraina cu o cotă de 56% din volumul total al livrărilor de mere pe piața ucraineană, în perioada iulie-septembrie 2014, relatează NOI.md cu referire la experții proiectului „APK-Inform: ovoșci & fruktî”. De menționat că în anul 2013, Moldova în genere nu a exportat mere în Ucraina. Potrivit sursei citate, Ucraina continuă să bată recorduri la importul de mere.

Experții internaționali menționează că în septembrie 2014 Ucraina a importat 3000 de tone de mere sau de 22 de ori mai mult decît în septembrie 2013. Această cantitate este recordul absolut din istoria independentă a Ucrainei.

Per ansamblu, în iulie-septembrie 2014, Ucraina a importat 8000 de tone de mere sau de 5 ori mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent. În perioada de referință, Moldova a avut o pondere de 56% din importul de mere a Ucrainei, iar Polonia – peste 40% (de 2,6 ori mai mult).

Potrivit experților internaționali, creșterea importului de mere în Ucraina se explică prin micșorarea prețului la mere în această țară. Din cauza interdicțiilor la importul de mere impus de Rusia statelor UE și Moldovei, prețurile la mere în Polonia și Moldova s-au redus considerabil, comparativ cu anul 2013, un astfel de fenomen permițîmd acestei producții să concureze liber pe piața ucraineană cu merele produse de gospodăriile din Ucraina.

Anterior, șeful serviciului fitosanitar rus, Serghei Dankvert, a declarat că „Rosselhoznadzor” suspectează Ucraina de reexportul merelor moldovenești și ar putea impune restricții Kievului la livrările acestor fructe în Rusia. Potrivit lui Dankvert, instituția pe care o conduce fixează cu regularitate încălcări ale normelor fitosanitare la livrările de mere și struguri din Ucraina în Rusia, iar producția supusă carantinei ar putea fi reexportată din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?