X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4014

Europa – revenirea bumerangului

14 oct. 2014,, 00:30   Externe
3420 0
Foto: nr2.ru
Informațiile mass-media europene și mondiale consacrate temei economiei seamănă cu niște rapoarte de pe front.

Iată doar unele titluri: „Ratingul de credit al Franței: prognoza este negativă”, „Finlanda pierde ratingul din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei” și în fine: „FMI avertizează despre un nou val al crizei mondiale”. Împreună cu factorii generali, tot mai des sunt numite și consecințele sancțiunilor antirusești, care au lovit Europa ca un bumerang.

FMI a publicat un raport de toamnă pentru dezvoltarea economiei mondiale. Experții fondului avertizează în legătură cu pericolul unui nou val al crizei mondiale. „Riscurile recesiunii au crescut considerabil”, constată ei. Pe primul loc, printre cauze autorii raportului numesc zguduirile geopolitice, precum conflictele din Siria și Irak și criza politică din Ucraina.

După cum relevă experții fondului, influența lor este resimțită și de economia Germaniei, care stabilește starea Zonei Euro în general. Potrivit analizei economiei germane publicată la Berlin și pregătită la cererea Guvernului, cu toate că este prognozată o creștere mică a PIB-ului, ritmul ei s-a redus considerabil. Potrivit prognozei, anul acesta creșterea va fi de 1,3%, iar anul viitor de 1,2%. Potrivit prognozelor anterioare, aceste cifre erau de 1,9% și respectiv 2%.

Nu există dubii, subliniază publicația germană Junge Welt că „drama ucraineană” s-a repercutat negativ asupra balanței comerciale. Publicația citează declarațiile experților publicate de Frankfurter Allgemeine, care consideră că una din principalele cauze ale reducerii exportului german este introducerea sancțiunilor antirusești. În legătură cu aceasta este ilustrativă informația publicată în ziarul german Deutsche Wirtschafts Nachrichten că aderarea Finlandei la sancțiunile împotriva Rusiei a privat-o de ratingul de credit „Triple A”, adică „AAA”.

Agenția internațională de rating Standard & Poor’s l-a redus până la „AA+”. Zilele acestea confirmând ratingul Franței la nivelul „AA”, agenția l-a redus de la „stabil” până la „negativ”. Se înțelege că referindu-se la frânarea economiei europene și mondiale, economiștii pornesc în primul rând de la considerente macroeconomice, între altele încă nu au fost depășite până la capăt consecințele crizei globale. Însă, până la începerea „războiului sancțiunilor” toate prognozele au fost destul de optimiste. Probabil că acest bumerang al sancțiunilor, la care s-au referit mulți specialiști în Rusia și în Europa se întoarce.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?