X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Ponta a spus cînd România va aproviziona pe deplin Moldova cu gaze naturale

11 oct. 2014,, 14:15   Economie
4295 2
Foto: emotional.ro
România va fi în măsură să acopere toate necesitățile de gaze naturale și energie electrică ale Republicii Moldova pentru 3-5 ani, în condițiile dezvoltării în continuare a infrastructurii energetice existente pentru interconectarea celor două țări. O declarație în acest sens a făcut prim-ministrul României, Victor Ponta, vorbind într-o emisiune difuzată de Publika TV.

El a reamintit că România, spre deosebire de alte țări ale Uniunii Europene, cum ar fi Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, nu depinde sută la sută de achizițiile de gaze rusești. Ea are propriile gaze, care acoperă nevoile sale în proporție de aproximativ 85%. Restul volumelor, deocamdată, sînt importate din Rusia, informează NOI.md.

Victor Ponta a declarat că, ținînd cont de investițiile masive în extragerea de gaze de pe platoul Mării Negre, țara sa, în 3-4 ani, va avea un volum de ”combustibil albastru” suficient pentru a acoperi integral nevoile nu numai ale României, ci și ale Republicii Moldova. Cu toate acestea, a spus el, pentru transportul unor volume mari de gaze, va trebui dezvoltată o infrastructură adecvată, în particular, de extins conducta Iași-Ungheni pînă la Chișinău și de construit stații de comprimare.

Prim-ministrul român a menționat, de asemenea, că România dispune de un surplus de electricitate și este gata să furnizeze energie electrică în Republica Moldova. Dar, ca și în cazul gazelor, pentru aceasta este nevoie de o infrastructură adecvată, de construit noi linii de transmisie de înaltă tensiune.

„Gazul și electricitatea sînt o astfel de marfă, că nu pot fi încărcate în mașină sau tren și expediate. Trebuie dezvoltată infrastructura necesară pentru furnizarea de energie”, a declarat Victor Ponta. Potrivit acestuia, România va continua să facă investiții în astfel de proiecte, iar în 3-5 ani, va fi capabilă să acopere complet toate necesitățile Moldovei de gaze și energie electrică.

Prim-ministrul român a menționat că e foarte important ca Republica Moldova să dispună de surse alternative de aprovizionare cu energie, subliniind că acest lucru va permite excluderea dependenței de sută la sută de un singur furnizor, pentru a evita șantajul din partea acestuia și a obține prețuri de achiziție mai mici.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?