Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4014

Restaurarea conacului Manuc-Bei de la Hînceşti va fi finalizată în anul viitor

10 oct. 2014,, 10:45   Societate
7703 1
Foto: noi.md
Complexul Istorico-Arhitectural "Manuc-Bei" din Hînceşti este în plin proces de restaurare. Autorităţile promit să finalizeze renovarea obiectului de patrimoniu cultural spre sfîrşitul anului viitor, relatează NOI.md.

Pe timpuri conacul Manuc-Bei din centrul Moldovei era admirat pentru luxul lui. Castelul conacului are o mare semnificaţie istorică şi a fost inclus în registrul patrimoniului naţional al Moldovei.

La prima vedere, castelul se află într-o stare deplorabilă, dar constructorii au reuşit să execute circa 70 la sută din lucrările de restaurare. Casa Vechilului şi Casa Ioniţă Iamandi din conac sînt practic gata.

„Avem un pic de reţineri de la grafic, nu reuşim să facem unele lucrări, deoarece e foarte greu. S-a găsit soluţia tehnică cum să consolidăm unii pereţi pentru ca să rămînă starea iniţială", a comunicat ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan.

În cadrul proiectului de restaurare se mai prevede amenajarea teritoriului Complexului Manuc-Bei şi reparaţia drumului spre aşezarea geto-dacică Stolniceni. În faţa Castelului, cîndva erau havuzuri şi un iaz, care practic a dispărut, dar totuşi există speranţă pentru o viaţă nouă.

„Cînd am lansat acest proiect, toţi rîdeau de noi, fiind sceptici în privinţa acestei transformări grandioase. Totuşi, noi n-am stat la dubii şi am iniţiat restaurarea. Noi dorim să păstrăm această comoară şi să arătăm peste un an celor care se îndoiesc că a meritat”, susţine preşedintele raionului Hînceşti, Grigore Cobzac.

Pentru reparaţia Complexului din Fondul dezvoltării regionale au fost alocați 23 de milioane de lei, iar două milioane de euro au fost obţinute de la fondurile europene.

Castelul Manuc-Bei a fost construit în anul 1817 de către arhitectul Bernardazzi, la comanda lui Manuc-Bei Mirzoian, de origine armeană, diplomat turc şi spion rus, care însă nu a reuşit să locuiască în acel lux, deoarece a decedat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?