Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4033

Chişinăul şi Kievul vor insista asupra prelungirii mandatului EUBAM

10 oct. 2014,, 10:15   Economie
2722 0
Foto: noi.md
Chişinăul şi Kievul vor insista faţă de Bruxelles asupra prelungirii mandatului Misiunii UE de asistenţă la frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM), a declarat joi, într-o conferinţă de presă la finele şedinţei a 23-a a consiliului consultativ al EUBAM, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza.

Potrivit agenţiei "Infotag", diplomatul a amintit că termenul atribuţiilor misiunii expiră la 1 decembrie 2015.

"Împreună cu partenerii ucraineni şi colegii din UE considerăm că mandatul misiunii trebuie prelungit cu încă patru ani, a spus Groza, invocînd în calitate de motive necesitatea de atingere a profesionalismului maxim al colaboratorilor Poliţiei de Frontieră şi Serviciului Vamal din Republica Moldova.

"A doua cauză este intrarea în vigoare pe deplin a Acordului privind Zona de Liber Schimb cu UE, semnat şi cu Moldova şi cu Ucraina, ce urmeză să aibă loc curînd", a menţionat el.

Viceministrul a comunicat că deja pînă la sfîrşitul acestuia, la Chişinău, la insistenţa autorităţilor Republicii Moldova, va apărea un oficiu regional al EUBAM pentru coordonarea activităţii.

Șeful adjunct al Directoratului pentru UE din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Volodymyr Bachynsky, a menţionat că Kievul este mulţumit de lucrul misiunii şi apreciază pozitiv activitatea acesteia în 2014.

"Situaţia de la frontiera estică a Ucrainei (acţiunile militare din Donbas - "I") ne obligă să intensificăm controlul asupra securităţii pe întreg perimetrul. O atenţie deosebită acordăm controlului asupra situaţiei la segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Şi grănicerii, şi vameşii Ucrainei lucrează în regim special, interacţionînd cu colegii din Moldova. Sperăm că prin eforturi comune şi cu sprijinul experţilor EUBAM situaţia va fi menţinută sub control", a spus el.

Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a relatat că două teme principale ale şedinţei au devenit implementarea acordurilor de liber schimb cu UE ale Ucrainei şi Moldovei şi continuarea pe acest fundal a reglementării treptate a conflictului transnistrean.

"Astăzi, în regiune este o altă realitate, pe care UE o consideră pozitivă pentru toţi. Din 1 ianuarie 2016 pentru agenţii economici se deschid posibilităţile pieţei enorme a UE cu propriile reguli de joc. Noi credem că acestea trebuie asimilate, atît pe malul stîng al Nistrului, cît şi pe cel drept. Autorităţile trebuie să le explice accesibil agenţilor economici ce îi aşteaptă, perspectivele şi riscurile tuturor proceselor menţionate. EUBAM, în acest sens, are rolul unui consultant şi ghid al inovaţiilor UE", consideră diplomatul.

A 24-a şedinţă a consiliului consultativ al EUBAM va avea loc în primăvara anului 2015 în Ucraina.

EUBAM şi-a început activitatea pe 30 noiembrie 2005 ca răspuns la adresarea comună a preşedinţilor Moldovei şi Ucrainei către Comisia Europeană. Misiunea este un organ consultativ-tehnic, finanţat de UE în cadrul Instrumentului european de vecinătate şi parteneriat, al cărui mandat prevede extinderea posibilităţilor organelor de frontieră, precum şi ale altor organe de stat şi ale Moldovei şi Ucrainei în domeniul gestionării frontierelor. Mandatul Misiunii a fost prelungit deja de trei ori – în 2007, 2009 şi 2011.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?