X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Bîzgu: Guvernul poate ridica sectorul avicol din țară la nivel european

8 oct. 2014,, 09:30   Economie
4054 0
Foto: logos.press.md
„Declar cu toată responsabilitatea că Guvernul este capabil să ridice producția de carne de pasăre și ouă la nivel european, iar ca urmare, și producția de cerealiere. Numai dorință să fie”, a declarat pentru NOI.md preşedintele Asociaţiei Avicultorilor, Ion Bîzgu.

Interlocutorul a amintit că pînă în anul 2006 Moldova exporta în România în jur de 100 de milioane de ouă de găină. „Dacă specialiștii europeni vor accepta și recunoaște metodologia noastră de determinare a calității, în special în privința salmonelei, și vor certifica laboratorul nostru, vom putea reveni pe piețele vechi în condiții de concurență la prețuri și calitate”, a spus specialistul.

„Cu exportul cărnii de pasăre este mai complicat. În privința procesului de producție pretenții nu există, problema constă în lipsa unor abatoare moderne de tip european. Însă și aceasta poate fi soluționată cu ajutorul financiar al partenerilor noștri de dezvoltare”, a continuat expertul.

„În prezent, noi producem 53-55 de mii de tone de carne de găină, dintre care puțin mai mult de jumătate este carne de pui broiler. Statul trebuie să reducă importul de carne de pui din SUA (în prezent se importă pînă la 18 mii de tone – notificarea interlocutorului) și să-i stimuleze pe proprietarii întreprinderilor avicole să pună în funcțiune capacitățile de producție conservate. Dacă în 3-4 ani vom putea spori volumul de producție a cărnii de pui broiler cu 20 de mii de tone, vom asigura necesitățile de carne dietetică a pieței interne. Dacă statul va oferi un regim preferențial pentru fiecare kilogram de carne de pasăre exportat, noi vom putea concura pe piața UE”, este convins Bîzgu.

Specialistul este convins că „fiecare leu investit în acest domeniu va aduce venituri duble la buget. Totodată, potrivit lui Bîzgu, producătorii de cerealiere își vor putea vinde producția pe piața internă pentru întreprinderile avicole la prețuri mult mai convenabile, or, prețuri mai mari nu există nicăieri în lume”.

„Toate acestea înseamnă locuri noi de muncă, dezvoltarea cîtorva ramuri cu valoare adăugată înaltă a producției, creșterea capacității de cumpărare a populației cu toate consecințele pozitive. Și nu e nevoie de mari eforturi, ci doar de chibzuință și dorință de a dezvolta eficient economia țării”, a conchis Bîzgu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?