Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Intrigă cu Marele Premiu pentru merite deosebite în domeniul viti-vinicol

5 oct. 2014,, 15:15   Societate
6809 0
Foto: noi.md
Din agenda ultimei şedinţe a Guvernului a fost exclusă chestiunea tradiţională din preajma Zilei Naţionale a Vinului, cu privire la nominalizarea candidaturii la Marele Premiu pentru merite deosebite în domeniul viti-vinicol. Marţi jurnaliştii comentau intens compania nominalizată, fiind vorba de SA „Vinăria din Vale” – proiectul de hotărîre corespunzător era afişat pe pagina electronică a Guvernului, iar miercuri jurnaliştii puneau deja întrebarea retorică: anul acesta se va acorda, în genere, Marele Premiu?

Cu toate acestea, premiul a revenit aceleiaşi întreprinderi, selectate de o Comisie specială pe baza criteriilor aprobate de Guvern, comunică NOI.md. La 4 octombrie, în cadrul ceremoniei oficiale de inaugurare a sărbătorii, premierul Iurie Leancă a înmânat Marele Premiu pentru merite deosebite lui Vladimir Davidescu, directorul general al SA „Vinăria din Vale”.

Această companie a fost selectată graţie performanţelor economice obţinute. În particular, „Vinăria din Vale” este cel mai mare producător şi exportator de vinuri din ţară. Anul trecut, vânzările acesteia au constituit 150 ml lei, 97% dintre care au fost din exporturi. Compania include trei fabrici de vin şi cca 700 de hectare de plantaţii cu viţă de vie.

În 2013 întreprinderea a investit, în plantaţii viticole şi achiziţionarea de utilaje noi de vinificaţie, 35 ml de lei, în cadrul proiectului de investiţii în valoare de 3,8 ml de euro de la BEI. Această companie deocamdată este puţin cunoscută consumatorilor, deoarece îşi vindea producţia sub formă de vin în vrac (ca materie primă pentru alte întreprinderi). Acum doi ani, pe piaţa Moldovei au apărut vinuri îmbuteliate sub marca „Vinăria din Vale”. Cartea de vizită a companiei este vinul „Feteasca albă”, care anul acesta a luat medalia de argint la concursul „Decanter”, desfăşurat în Marea Britanie. Dar acesta nu e singurul premiu obţinut de întreprinderea dată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?