X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Elementele de construcţie vor fi verificate într-un nou complex de laborator

3 oct. 2014,, 10:30   Societate
2706 0
Foto: tribuna.md
Elementele de construcţie vor fi verificate sub aspectul calităţii europene într-un complex de laborator nou, inaugurat joi la I.C.Ş de Construcţii "Incercom".

Directorul institutului, Anatolie Izbîndă, a comunicat agenţiei "Infotag" că echipamentul instalat a costat 100 de mii de euro, a fost adus din Turcia, iar softul a fost realizat în Moldova, în cooperare cu Spania.

"Cu ajutorul celor 30 de dispozitive speciale noi vom putea acum testa absolut toate elementele de construcţii, inclusiv beton, asfalt, izolarea termică a geamurilor, ardezia. De asemenea, institutul a obţinut un laborator mobil pentru testarea materialelor de construcţie, utilizate la trasarea şi reabilitarea drumurilor", a relatat funcţionarul.

Potrivit lui, laboratorul mobil are o valoare de 30 de mii de euro. În total, institutul are peste 200 de standuri de încercări, ceea ce îl transformă în unul dintre cele mai bune din Moldova.

"Fondurile pentru renovarea laboratoarelor sînt ale institutului. O verificare costă de la zeci şi pînă la mii de lei, dar institutul este specializat în elaborarea cadrului normativ, care costă de la 10 mii de lei. Este de 10 ori mai ieftin decît în România. În anul 2015 intră în vigoare standardul european pentru beton şi ne bucură faptul că echipamentul nostru este programat pentru standardul european pentru toate materialele, ceea ce ne oferă un avantaj în raport cu alte laboratoare", a spus directorul.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan, a menţionat că fiecare firmă de construcţii este obligată să facă verificări pentru a obţine autorizaţii pentru construcţii.

"Acest laborator m-a surprins, aici vom testa nu numai companii locale, dar şi străine, care intenţionează să construiască sau să repare ceva în Moldova. Este foarte important să testăm elementele de construcţie, folosite la drumuri, din cauza oscilaţiilor de temperatură mari şi frecvente iarna. Acestea au un efect dăunător asupra asfaltului, aşa că fiecare companie trebuie să abordeze cu responsabilitate selectarea materialelor utilizate", a subliniat ministrul.

Istoricul institutului se trage din 4 decembrie 1962, de cînd acesta era centrul de proiectări tehnice "Orgstroi". După numeroase reorganizări, la 1 ianuarie 1995, centrul a fost transformat în Institutul de Stat de Cercetări Ştiinţifice în Construcţii "Incercom".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?