Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 513

Ofertele ambițioase pentru businessul mic versus dorința de stabilitate a antreprenorilor (VIDEO)

2 oct. 2014,, 16:20   Economie
3885 0
Фото: noi.md
„În prezent, întreprinderile mici și mijlocii produc doar 28% din volumul total al producției în Moldova și noi ne propunem o sarcină ambițioasă – să atingem nivelul statelor dezvoltate din UE, unde acest indice este de 60-70%”, a declarat ministrul Economiei, Andrian Candu, în cuvîntul de salut al Conferinței Internaționale „ÎMM – calea spre performanță europeană”. Evenimentul se desfășoară în Chișinău, în cadrul Săptămînii Europene a Businessului Mic și Mijlociu, informează NOI.md.

„Businessul mic și mijlociu în toate țările este motorul de dezvoltare a economiei, care nu doar creează locuri noi de muncă, dar și formează clasa de mijloc. Moldova nu este o excepție în acest sens și noi vom face tot ce depinde de noi pentru a vă ajuta să dezvoltați și consolidați acest segment al economiei, a subliniat șeful Delegației UE în Moldova Pirkka Tapiola.

„Starea în care se află businessul mic și mijlociu întotdeauna a fost în centrul atenției Ministerului Economiei și Guvernului, însă astăzi le vom vorbi și propune antreprenorilor de pe acest segment ca procesul dezvoltare să devină unul ireversibil, ascendent. În timpul apropiat am programate un șir de întrevederi cu întreprinzătorii, cu care doresc să discut un set de măsuri privind micșorarea poverii fiscale și altor presiuni asupra afacerilor lor. Am elaborat propuneri destul de ambițioase, chiar inovaționale”, a promis Andrian Candu.

Antreprenorul Pavel Axenti din Călărași produce îmbrăcăminte specială nu doar pentru medicii și bucătarii din Moldova, ci și îndeplinește comenzi pentru clienți din Germania și Olanda. În colectivul bărbatului muncesc 250 de angajați, salariul mediu atinge 4000 de lei. Avem nevoie de stabilitate legislativă și fiscală, pentru ca regulile jocului să nu fie schimbate în timpul jocului. Avem nevoie de un curs al leului previzibil, dacă nu stabil. Doar atunci vom putea stabili relații productive cu partenerii de peste hotare și planifica investițiile proprii și externe”, a explicat Axenti.

„De fapt, noi credeam că inspectoratul fiscal ne va deveni un ajutor în dezvoltarea activității noastre antreprenoriale, dar iese invers: ei parcă încearcă permanent să ne prindă în fraudarea statului, considerînd aprioric că noi încălcăm disciplina financiară. Am vrea să mai știm de unde avem asemenea amenzi drastice pentru un bon de casă eliberat nu din sat, de exemplu”, a menționat întreprinzătoarea Natalia Hibovscaia din satul Moșana, Dondușeni.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?