X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Situaţia cu terenurile de după traseul Rîbniţa - Tiraspol este şi în avantajul Chişinăului, şi al Tiraspolului

2 oct. 2014,, 15:45   Politică
3801 2
Foto: mfa-pmr.org
În mod paradoxal, situaţia cu terenurile agricole ale ţăranilor moldoveni, situate după traseul Rîbniţa-Tiraspol este în avantajul tuturor părţilor implicate, consideră Vladimir Iastrebceac, ex-ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, intervievat de agenţia "Infotag".

El şi-a motivat opinia prin faptul că Guvernul Moldovei, de exemplu, are posibilitatea să facă mereu declaraţii răsunătoare despre problemele fermierilor, atrăgînd la aceasta atenţia internaţională şi fluxuri financiare.

"Fermierii moldoveni, care profită demult de posibilităţile acestui "off shore", au obţinut dreptul să mai pretindă şi compensaţii de la Guvern, ceea ce poate îngheţa situaţia definitiv. Transnistria vorbeşte despre "comportamentul distructiv" al autorităţilor moldoveneşti şi, totodată, promovează o politică de oglindă în raport cu fermierii moldoveni, adică extinde jurisdicţia transnistreană la activitatea lor. Or, dacă există bunăvoinţă, problema cu folosinţa funciară nu este prea greu de rezolvat, dar nu va fi în avantajul nimănui şi de aceea conflictul va continua să mocnească", a afirmat Iastrebceac.

El a mai spus că intentarea de dosare penale de către instituţiile de forţă ale Moldovei unor funcţionari transnistreni "are loc pentru exercitarea directă a atribuţiilor de către aceştia". "Cum cei de la Chişinău intenţionează să discute cu şefa guvernului transnistrean în condiţiile în care aceasta este figuranta unor dosare penale? Sau cum să desfăşurăm activitatea de expert, dacă unii membri şi conducători de grupuri pentru RMN sînt cercetaţi în Moldova? Un fapt nu mai puţin important este şi acela că dosarele noi au fost intentate deja după întrevederea Carpov-Ştanski, la care s-a decis abţinerea de la astfel de paşi. Partea transnistreană poate merge pe o cale analogică şi este puţin probabil ca aceasta să ofere un plus de înţelegere reciprocă şi progrese în dialogul dintre Moldova şi Transnistria", a menţionat Iastrebceac.

Terenurile de după traseul Rîbniţa-Dubăsari, care aparţin, conform documentelor locuitorilor, unor sate moldoveneşti, au o suprafaţă de circa 6,3 mii ha, dar se află pe teritoriul controlat de autoproclamata RMN. Tiraspolul nu recunoaşte dreptul de proprietate al fermierilor şi le propune să încheie contracte de arendă cu administraţia raionului Dubăsari. Din cauza disensiunilor şi a taxelor pentru transportarea recoltelor, percepute de la ţărani, mulţi nu mai cultivă terenurile şi acestea se îmburuienesc.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?