Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4013

Chișinăuienii s-au familiarizat cu ikebana în stilul moribana (FOTO)

2 oct. 2014,, 09:30   Societate
5602 0
Foto: noi.md
La Biblioteca Naţională a avut loc o seie de ateliere de ikebana, organizate de Centrul de cultură şi artă niponă „Ikenobo”, comunică NOI.md.

Evenimentul final al Zilelor culturii nipone în Moldova a fost o serie de work-shop-uri de ikebana. Invitatul special al evenimentelor este Midori Yamada, maestru al Institutului de Ikebana „Ikenobo” din Kyoto, Japonia, recunoscută la nivel internațional pentru promovarea artei ikebana, arta picturii Sumi-e și ceremonia ceaiului.

„Ikebana este arta de a aranja plantele tăiate şi scoase din natură, astfel încît să denote o nouă frumuseţe. Ca un poem sau tablou realizat cu flori, ikebana exprimă atît frumuseţea florilor, cît şi frumuseţea spiritului uman. Este o filozofie a vieţii", a relatat Yamada.

Iniţiatorul familiarizării cu arta ikebanei a fost preşedintele filialei „Ikenobo” Angela Lobastov, în parteneriat cu Ambasada Japoniei în RM.

„Am decis să-i familiarizăm pe oameni cu tradiţiile aranjării ikebanei. Pînă acum se credea că ikebana este doar un buchet de frunze uscate, pe cînd, dimpotrivă, cuvîntul este compus din două ieroglife: în japoneză „ikery” înseamnă „a face să trăiască” şi „bana” înseamnă „floare”, adică prezenţa unei vieţi, pe care autorul aranjamentului floral trebuie doar să-l transforme, păstrîndu-i forma ferească”, a explicat Angela Lobastov.

Invitaţii la ateliere de ikebana au avut posibilitatea să-şi încerce puterile în crearea ikebanei în stil moribana. În cadrul work-shop-urilor li s-au oferit diverse materiale sub formă de plante, vase, kenzane – suport metalic cu ace. Ei aveau sarcina de a crea o compoziţie clasică, în baza cărei ar fi trei ramuri, care ar simboliza cerul „sin”, omul „soă” şi pămîntul „tai”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?