X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

CEDO a obligat Moldova să-i achite 20 de mii de euro unui deţinut maltratat de poliţie

1 oct. 2014,, 10:15   Societate
3275 2
Foto: newsmoldova.md
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat Guvernul Republicii Moldova să-i achite reclamantului Ion Bulgaru, care îşi ispăşeşte pedeapsa în închisoarea din Cricova, 20 de mii de euro în calitate de despăgubiri morale, după ce a fost maltratat de poliţie.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Asociaţia "Juriştii pentru Drepturile Omului", în anul 2008, în închisoare a fost comis un omor şi reclamantul a fost unul dintre suspecţi. El a fost dus la Comisariatul General de Poliţie Chişinău pentru interogatoriu, fiind impus să-și recunoască vina. După ce a refuzat, a fost maltratat de poliţişti.

În anul 2009 a refuzat din nou să-şi recunoască vina, fiind supus actelor de tortură precum lovituri cu pumnii pe cap şi pe corp, deţinut într-o celulă foarte rece. În rezultat, reclamantul a încercat să se sinucidă tăindu-şi venele de la mînă, iar la 23 ianuarie 2009 a fost dus la spital pentru îngrijiri medicale. După întoarcerea din spital, relele tratamente au continuat şi s-au intensificat.

La 28 ianuarie 2009, familia reclamantului a angajat un avocat şi s-a adresat la CEDO. Invocînd violarea art.3 CEDO, reclamantul s-a plîns că a fost maltratat de ofiţerii de poliţie, precum şi de lipsa unei anchete efective.

Curtea a constatat că reclamantul a fost maltratat în custodia poliţiei cu scopul de a obţine informaţii. În aceste circumstanţe, Curtea a considerat că violenţa la care a fost supus reclamantul, în particular caracterul sever, capabil să provoace dureri considerabile şi suferinţe crude, urmează a fi apreciate ca acte de tortură.

Reclamantul a cerut 20 de mii de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 500 de euro cu titlu de prejudiciu material. Curtea i-a acordat suma de 20 de mii de euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?