X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

CET-2 achiziționează „Termocomul”

29 sep. 2014,, 17:55   Economie
5147 1
Foto: newsmoldova.md
Bunurile SA „Termocom”, destinate activităţii de producere, distribuire şi furnizare a energiei termice în municipiul Chişinău, urmează să fie transmise către SA „CET-2”, în baza unui contract de vînzare-cumpărare, transmite NOI.md cu referire la IPN.

Aceasta se va întîmpla după expirarea termenului de 10 zile calendaristice care va fi oferit prin notificare autorităţilor publice locale ale municipiului Chişinău, acestea avînd drept privilegiat la încheierea contractului respectiv. Guvernul şi-a asumat răspunderea politică în faţa Parlamentului pentru acest proiect de lege. Lista bunurilor transmise va fi aprobată de către Comitetul Creditorilor, iar preţul de vînzare-cumpărare va fi egal cu valoarea de piaţă a acestora.

Viceministrul economiei Octavian Calmîc a menţionat că procedura clasică de fuzionare a CET-1, CET-2 şi SA „Termocom”, propusă de către Ministerul Economiei şi aprobată de Guvern la 18 noiembrie 2013, a fost contestată în instanţa de judecată. De aceea, ministerul a identificat o altă modalitate, deoarece există o necesitate stringentă de restructurare şi modernizare a sistemului de aprovizionare centralizată cu energie termică a municipiului Chişinău. Banca Mondială a promis să acorde în acest sens Moldovei un credit în valoare de 40 de milioane de dolari.

Din martie 2014, SA „Termocom” se află în proces de insolvabilitate prin lichidare (pînă atunci, întreprinderea s-a aflat în procedură de insolvabilitate prin procedura-plan, adică de restructurare şi îmbunătăţire a situaţiei financiare). Odată cu transmiterea bunurilor, va fi soluţionată şi problema datoriilor SA „Termocom” faţă de CET-2, estimată la 1,85 miliarde de lei, CET-2 fiind cel mai mare creditor al SA „Termocom”, precum şi alte datorii curente.

Transmiterea bunurilor se va efectua fără aplicarea TVA şi a taxei de stat. De asemenea, nu vor fi percepute plăţi pentru autentificarea notarială şi alte plăţi legate de înregistrarea contractului de vînzare-cumpărare. Toate aceste cheltuieli se ridică la 400 de milioane de lei. Datoriile istorice ale SA „Termocom” vor fi achitate prin comercializarea activelor care nu intră în subansamblul funcţional, conform regulilor stabilite în Legea insolvabilităţii.

Toată procedura de transmitere a bunurilor SA „Termocom” către CET-2 este necesar să fie încheiată pînă la finele lunii octombrie anul curent sau mai exact, pînă la începerea sezonului de încălzire. Banca Mondială a condiţionat acordarea împrumutului de 40 de milioane de dolari, dacă procesul de reorganizare a întreprinderilor, care fac parte din sistemul de aprovizionare centralizată cu energie termică se va încheia pe parcursul anului 2014. Reamintim, în luna mai Cabinetul de miniştri a aprobată o decizie privind absorbţia de către CET-2 a CET-1.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?